Српска православна црква: Црквена општина ГРБАЉСКА
Контакт: grbaljco@gmail.com
Новије вијести

Духовно вече на Савиној Главици на Свете Врачеве

На Свете врачеве Козму и Дамјана, у суботу 14. јула, са почетком у 19 часова, одржаће се духовно вече на Савиној Главици.

Бесједиће игуман Подмаински, отац Рафаило Бољевић.

Духовно вече ће се одржати на платоу испод конака манастира Светог Саве.

Добродошли!

 

Објављено дана 14.7.2018. у 7:47

Видовдан 2018. у Подластви

Свебокељски Видовдански сабор у Манастиру Подластва обиљежен је служењем свете архијерејске литургије и поменом страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у Балканским ратовима, Првом и Другом свјетском рату, од Косова, по Косову и до данашњих дана.

Литургију је служио изабрани епископ диоклијски, архимандрит Методије уз саслужење бококоторског свештенства.

Код спомен костурнице страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у другом свјетском рату служен је помен, а затим и резан славски колач у част Видовдана - крсне славе Црквене општине грбаљске.

Вијенац на спомен костурницу положили су представници Скупштине Општине Будва: предсједник Скупштине, Ђорђије Вујовић и потпредсједник Општине, Веселин Марковић.

Игуман манастира Савине, Макарије је обавио освећење нових црквених звона за новосаграђени параклис посвећеном Светом Цаеру Лазару Косовском и Грбаљском који се налази у склопу обновљеног манастирског комплекса. У току је фрескописање овог параклиса, који између осталог садржи и фрескe са тематиком везаном за Косовски Бој: Кнежеву вечеру, Причешћивање војске и Косовски бој.

Мишо Албијановић, предсједник друштва гуслара и епске поезије из Приштине архијерејском намјеснику бококоторском Момчилу Кривокапићу уручио је “Лазареву повељу” “за очување духовних и националних вриједности рода српског и напорима за обнову храма на Ловћену”.

У културно умјетничком програму наступили су чланови “Краљевског реда витезова” из Београда,обучени у средњовјековне костиме, демонстрирајући средњовјековну борбу. Наступила је и солисткиња Анастазија Мрђеновић и чланови Пјевачког друштва Грбаљ.

За све на литургијском сабрању у новој гостопримници приређена је трпеза љубави. 

Фотографије са Видовданске прославе у Подластви погледајте овдје.

 

Објављено дана 14.7.2018. у 6:50

Изложба-Грбљани у Јерусалиму

У суботу, 23. јуна 2018. године у Парохијском дому на Савиној Главици уприличена је изложба ''Грбљани у Јерусалиму 1890 – 1914'' у организацији Црквене општине грбаљске и Императорско православно палестинског друштва-Москва у Црној Гори.

Изложбу је поводом 135 година постојања императорског друштва отворио парох дољогрбаљски, протојереј ставрофор Јован Рајак. У име домаћина-црквене општине грбаљске и Мјесне заједнице ''Савина'' окупљене на изложби поздравио је Марко-Бато Царевић захваљујући свештенству и Славко Крстајићу на труду и организацији ове изложбе и указујући да овакве изложбе треба да буду смјернице да се преци отргну од заборава. 

Затим се присутним обратио Славко Крстајић, предсједник Императорског православног палестинског друштва за Црну Гору који је упознао присутне са мисијом овог друштва, појединостима о кавасима и изложеним фотографијама.

Друштво је било организовано на руском двору са циљем да руски ходочасници неометано и лакше дођу до Свете земље.

Каваси су били водичи у руској духовној мисији у Јерусалиму. Част да буду водичи у имепраторској мисији и обављају тај веома захтјеван и напоран посао, везан за многе опасности и непријатности припала је породицама из доњогрбаљских села Ковачи и Главати: Бајковић, Бан, Буздован, Дољаница, Ђурић и Перановић. Разлог за њихово ангажовање је била чињеница да је народ са ових простора ишао у печалбу у Цариград и даље на Исток и да је био добар зналац страних језика, сналажљив, храбар, поуздан и вичан разним пословима. Каваси су били не само водичи, преводиоци, већ и заштитници на дугом ходочасничком путу ка Светој Земљи. Били су отмјени, образовани и храбри да се супроставе бројним разбојницима који су нападали и пљачкали ходочаснике.

На челу каваса био је Марко Ђурић из Ковача, који се најприје запослио у поменутој мисији, а затим упослио и своје сељане који су били у међусобном тазбинском сродству (пашенози). Позната су имена осталих каваса: Перо Ђурић, Нико Бајковић, Лазар Бан, Крсто Дољаница, Ђорђе Буздован и Никола Перановић. Носили су народну ношњу и оружје. На фотографији Марка Ђурића, види се да у руци држи и корбач. Каваси су јахали већином на бијелим коњима са грбом краљевске империје на капи. Познато је да је један од каваса, Нико-Радов Бајковић заштитио члана руске царске породице, брата Цара Николаја од разбојника – пљачкаша, за што је одликован орденом Александра Трећег.

Каваси су се већином вратили у Грбаљ, а неки су и оставили своје кости у Светој земљи, док је Лазар Бан отишао у Александрију, гдје је радио у енглеској мисији.

Крстајић је упознао присутне да је до фотографија дошао проучавајући историју ходочасничких путовања и да их је прибавио љубазношћу директора Музеја историје религије из Петрограда. 

Руски дипломата забиљежио је да су каваси примјер услужности, поштења храбрости и културе да су били једна врста водича, тјелесне гарде, чувара и кустоса ходочасницима који су долазили возом до Одесе, бродом до Јафе, а затим пјешке до Јерусалима. У служби заштите нијесу били само Бокељи, било је ту и Арапа и Турака који су морали да знају више језика да би могли вршити ту службу. 

Славко Крстајић је замолио окупљене да му доставе расположиве податке о својим сродницима кавасима, како би се сачували од заборава и сачинила што квалитетнија публикација о њиховом животу.

Сазнајемо да неки од потомака некадашњих каваса и данас настањују Палестину и да нијесу прекинули контакт са својом отаџбином и завичајем предака.

За све окупљене на овој изложби на Савиној Главици је приређена трпеза љубави.

Погледајте фотографије са изложбе на овом линку

 

Објављено дана 14.7.2018. у 6:08
Старије вијести