Српска православна црква: Црквена општина ГРБАЉСКА
Контакт: grbaljco@gmail.com
Новије вијести

Прослава 1500 година манастира Подластве

У суботу 28.09.2019. године, поводом прославе јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 1500 година постојања манастира Рођења Пресвете Богородице – Подластве, Његова светост Патријарх српски г. Иринеј служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Подластви. Том приликом је освештао новосаграђени параклис Светог великомученика косовског цара Лазара и манастирске конаке овог древног, ранохришћанског манастира.

Литургијском сабрању присуствовало је мноштво вјерног народа из Грбља, Боке и окружења који је испунио пространу манастирску порту. Литургија је служена на подијуму испред параклиса Светог мученика Лазара.

Његовој светости су саслуживали Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Преосвећена господа епископи: милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије,  полошко-кумановски Јоаким, бихаћко-петровачки Сергије, диоклијски Методије, уморовљени захумско-херцеговачки Атанасије,  многобројно свештенство и монаштво, уз молитвено учешће више хиљада вјерника.

Литургији су присуствовали амбасадор Русије и амбасадор и конзул Србије у Црној Гори, Владислав Маслеников, проф. др Зоран Бингулац и Зоран Дојчиновић, представници општинске власти Будве и Херцег Новог са предсједницима општина: Марком Батом Царевићем и Стеваном Катићем, многобројне званице из земље и окружења и мноштво вјерног народа.

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј, који се одазвао позиву Грбљана, упркос свом здравственом стању и савјетима љекара, рекао је у својој бесједи: „Велики дан пред лицем Божијим и свим нашим славним прецима који су живјели на овим просторима на којима ви и ми данас живимо, и на другим просторима наше свете благословене земље Србије и српских земаља. Овдје смо присутни данас у великом броју, камо среће и благослова Божијег, када би овако прослављали све велике наше празнике славећи Бога и гледајући у лице свакога од нас рођенога брата који носи образ и лик Божији, јер је сваки човјек икона Божија“.

За допринос у обнови манастира Његова светост Патријарх српски г. Иринеј је додијелио – орден Светога Саве предсједнику Одбора за обнову манастира Станку Магуду, предсједнику Општине Будва Марку Царевићу, браћи Славку и Момиру Тујковић и браћи Жарку и Марку Калуђеровић. Златним ликом Светога Петра Ловћенског Тајновидца  одликовано је више Грбљана.

Након литургије вјерницима се обратио Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који је истакао у својој бесједи: „Дај Боже да данашње чудо Божије које се догодило овдје да буде измирење браће и да се прекине крваво братоубилачко коло. Да се сви надахнемо духом ове древне светиње и светог кнеза Лазара који се жртвовао”.

Прослава је настављена свенародним сабором уз хришћанску трпезу љубави и културно-умјетнички програм којим је окончано ово величанствено литургијско сабрање.

Објављено дана 20.04.2020. у 1:18

Дочек Патријарха у Подластви

Прослава два велика јубилеја наше цркве: 1.500 година постојања Манастира Рођења Пресвете Богородице – Подластва и 800 година самосталности Српске православне цркве, 27. септембра 2019. године, обиљежена је доласком Његове светости Патријарха српског г. Иринеја којем је приређен величанствени дочек.

Његова Светост Патријарх са пратњом стигао је на тиватски аеродром око 18 часова гдје су га дочекали Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и преосвећени Владика Методије са свештенством, предсједник Општине Будва Марко-Бато Царевић, сестринство манастира Дуљево и вјерни народ.

Његову светост је у манастиру Подластви величанствено дочекао велики број вјерног народа Грбља, Боке и Црне Горе који се већ од поподневних сати почео окупљати у жељи да срдачно поздрави свог патријарха. Цјелокупни манастирски комплекс који је у потпуности обновљен, заблистао је у пуном сјају са мноштвом заставица којим је окићена пространа манастирска порта.

Служена је вечерња служба са доксологијом у цркви Рождества Пресвете Богогородице. Потом је приређена свечана академија на којој је наприје Патријарха добродошлицом поздравио Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије који је изразио благодарност што је насљедник Светог Саве дошао у благословени манастир који прославља 1500 година манастирског постојања у години када се прославља 800 година аутокефалности српске православне цркве. Митрополит је подсјетио да је претходник патријарха Иринеја, блажене успомене Патријарх Павеле у овом манастиру боравио 1992. године приликом сахране 90 убијених Грбљана, Маина, Побора, Паштровића страдалих 1944. године од братске руке. Такође, митрополит је подсјетио да је по народном предању Свети Цар Лазар поријеклом из Грбља, због чега је манастирски параклис који ће сјутра бити освештан посвећен овом светитељу.

Сабране вјернике је потом поздравио Његова светост патријарх Иринеј који је изјавио своје одушевљење, рекавши да је био на многим мјестима широм српских земаља и у расијању, али да оваквог дочека, свечаног и величанственог до тада није видио, да ту дјелује благодат Божја и да недостаје ријеч да се то изрази.

Патријарх је изјавио да се догађају у Подластви радује цијело Српство и да је овај догађај велико охрабрење за сав православни народ ма гдје се налазио.–Хвала Богу да учествујем у овој свечаности и то је велика радост. Ово није радост само Црне Горе него цијелог Српства и ван Србије, већ и из расејања. Ова радост ће допринијети до свих. У свијету влада мишљења да је слаба вјера у Црној Гори. Ово што данас видимо, обновљене цркве и свештенство је заиста чудо божје и велико охрабрење за све нас. Овдје је жива вјера и то од првих дана хришћанства и данас се преноси и вјерујем да ће се тако наставити. Oве цркве које су окитиле ове просторе и оживјело свештенство су заиста чудо Божије. Ово је велико охрабрење за цијело Српство.  Славимо 15 вјекова ове светиње и оно што Бог подржава човјек му ништа не може. Нека је благословен дан и нека смо сви благословени и једини наш пут је да се вратимо Богу, цркви и истини и онда нас Бог неће напустити. Нека Србе Бог умножи и благослови и овдје у Црној Гори и свуда гдје живи православни народ, рекао је у својој бесједи Његова светост патријарх Иринеј.

Добродошлицу патријарху упутио је и градоначелник Будве Марко Бато Царевић који је изразио срећу и задовољство због присуства Његове светости Његовог преосвештенства, епископа, свештенства, монаштва и народа из цијеле васељене и цијелог српског расијања у Грбљу одакле и Цар Лазар има коријене. Царевић је истакао да је освећење овог светог мјеста за Грбљане значи пуно јер су се све одлуке значајне и судбоносне за српски народ на овим просторима ту доносиле.

Затим се заорила пјесма Грбаљског пјевачког друштва:

Пријатељи са свих страна,

Прим'те поздрав од Грбљана.

Прим'те поздрав од момака

Цар Лазара потомака,

У Грбаљ се он родио,

На Косово прославио.

На свечаној академији су наступали: хор Српског пјевачког друштва Јединство из Котора, глумац Лазар Николић, народни гуслари Стеван Чавор и Павле Оровић, Вјера Столић, Никола и Бојана Пековић, публициста Јован Маркуш, аутор монографије о манастиру Подластва и Српски православни појци.

 

Објављено дана 20.04.2020. у 0:59

Поноћна Васкршња литургија у Подластви

Поноћна  Васкршња литургија у Подластви

Ове године поводом прославе најрадоснијег хришћанског празника – Васкрсења Христовог, у манастиру Подластви ће се по први пут служити поноћна Васкршња литургија.


Празнично богослужење ће отпочети на Велику Суботу, 27. априла, у 23.00 свечаним Васкршњим јутрењем са литијом око манастира.
У поноћ ће се служити  Васкршња литургија.


На Васкршњи понедељак, 29. aприла Света Литургија у Манстиру Подластви ће се служити са почетком у 9 часова.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ

 

Објављено дана 26.04.2019. у 22:24
Старије вијести