Српска православна црква: Црквена општина ГРБАЉСКА
Контакт: grbaljco@gmail.com
Новије вијести

Дочек Патријарха у Подластви

Прослава два велика јубилеја наше цркве: 1.500 година постојања Манастира Рођења Пресвете Богородице – Подластва и 800 година самосталности Српске православне цркве, 27. септембра 2019. године, обиљежена је доласком Његове светости Патријарха српског г. Иринеја којем је приређен величанствени дочек.

Његова Светост Патријарх са пратњом стигао је на тиватски аеродром око 18 часова гдје су га дочекали Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и преосвећени Владика Методије са свештенством, предсједник Општине Будва Марко-Бато Царевић, сестринство манастира Дуљево и вјерни народ.

Његову светост је у манастиру Подластви величанствено дочекао велики број вјерног народа Грбља, Боке и Црне Горе који се већ од поподневних сати почео окупљати у жељи да срдачно поздрави свог патријарха. Цјелокупни манастирски комплекс који је у потпуности обновљен, заблистао је у пуном сјају са мноштвом заставица којим је окићена пространа манастирска порта.

Служена је вечерња служба са доксологијом у цркви Рождества Пресвете Богогородице. Потом је приређена свечана академија на којој је наприје Патријарха добродошлицом поздравио Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије који је изразио благодарност што је насљедник Светог Саве дошао у благословени манастир који прославља 1500 година манастирског постојања у години када се прославља 800 година аутокефалности српске православне цркве. Митрополит је подсјетио да је претходник патријарха Иринеја, блажене успомене Патријарх Павеле у овом манастиру боравио 1992. године приликом сахране 90 убијених Грбљана, Маина, Побора, Паштровића страдалих 1944. године од братске руке. Такође, митрополит је подсјетио да је по народном предању Свети Цар Лазар поријеклом из Грбља, због чега је манастирски параклис који ће сјутра бити освештан посвећен овом светитељу.

Сабране вјернике је потом поздравио Његова светост патријарх Иринеј који је изјавио своје одушевљење, рекавши да је био на многим мјестима широм српских земаља и у расијању, али да оваквог дочека, свечаног и величанственог до тада није видио, да ту дјелује благодат Божја и да недостаје ријеч да се то изрази.

Патријарх је изјавио да се догађају у Подластви радује цијело Српство и да је овај догађај велико охрабрење за сав православни народ ма гдје се налазио.–Хвала Богу да учествујем у овој свечаности и то је велика радост. Ово није радост само Црне Горе него цијелог Српства и ван Србије, већ и из расејања. Ова радост ће допринијети до свих. У свијету влада мишљења да је слаба вјера у Црној Гори. Ово што данас видимо, обновљене цркве и свештенство је заиста чудо божје и велико охрабрење за све нас. Овдје је жива вјера и то од првих дана хришћанства и данас се преноси и вјерујем да ће се тако наставити. Oве цркве које су окитиле ове просторе и оживјело свештенство су заиста чудо Божије. Ово је велико охрабрење за цијело Српство.  Славимо 15 вјекова ове светиње и оно што Бог подржава човјек му ништа не може. Нека је благословен дан и нека смо сви благословени и једини наш пут је да се вратимо Богу, цркви и истини и онда нас Бог неће напустити. Нека Србе Бог умножи и благослови и овдје у Црној Гори и свуда гдје живи православни народ, рекао је у својој бесједи Његова светост патријарх Иринеј.

Добродошлицу патријарху упутио је и градоначелник Будве Марко Бато Царевић који је изразио срећу и задовољство због присуства Његове светости Његовог преосвештенства, епископа, свештенства, монаштва и народа из цијеле васељене и цијелог српског расијања у Грбљу одакле и Цар Лазар има коријене. Царевић је истакао да је освећење овог светог мјеста за Грбљане значи пуно јер су се све одлуке значајне и судбоносне за српски народ на овим просторима ту доносиле.

Затим се заорила пјесма Грбаљског пјевачког друштва:

Пријатељи са свих страна,

Прим'те поздрав од Грбљана.

Прим'те поздрав од момака

Цар Лазара потомака,

У Грбаљ се он родио,

На Косово прославио.

На свечаној академији су наступали: хор Српског пјевачког друштва Јединство из Котора, глумац Лазар Николић, народни гуслари Стеван Чавор и Павле Оровић, Вјера Столић, Никола и Бојана Пековић, публициста Јован Маркуш, аутор монографије о манастиру Подластва и Српски православни појци.

 

Објављено дана 20.4.2020. у 0:59

Поноћна Васкршња литургија у Подластви

Поноћна  Васкршња литургија у Подластви

Ове године поводом прославе најрадоснијег хришћанског празника – Васкрсења Христовог, у манастиру Подластви ће се по први пут служити поноћна Васкршња литургија.


Празнично богослужење ће отпочети на Велику Суботу, 27. априла, у 23.00 свечаним Васкршњим јутрењем са литијом око манастира.
У поноћ ће се служити  Васкршња литургија.


На Васкршњи понедељак, 29. aприла Света Литургија у Манстиру Подластви ће се служити са почетком у 9 часова.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ

 

Објављено дана 26.4.2019. у 22:24

Распоред богослужења о Васкрсу 2019.

 

Распоред богослужења о Васкрсу 2019. године

 

Парохија Доњогрбаљска

                                        

Страсна недјеља

 

Понедјељак, 22. април -  Литургија пређеосвећених дарова у манастиру у манастиру Светог Саве на Савиној Главици, у 8.00 часова

 

Уторак, 23.април - Литургија пређеосвећених дарова у манастиру у манастиру Светог Саве на Савиној Главици, у 8.00 часова

 

Сриједа, 24. април -  Литургија пређеосвећених дарова у манастиру Светe Матроне Московске у Ковачима, у 8.00 часова

10.00. - Помен са браћом Јерменима у храму Успенија Пресвете Богородице у Радановићима-Побрђе

 

Beлики Четвртак, 25. април

Литургија у манастиру Светог Саве на Савиној Главици, у 8,00 часова

Бдење са читањем 12 јеванђеља о страдању Господњем, у манастиру Светог Саве на Савиној Главици, у 19,00 часова

 

Велики петак, 26. април -  Вечерње са изношењем плаштанице у манастиру Светог Саве на Савиној Главици, у 15 часова (Освећење васкршњих јаја)

Вечерње са изношењем плаштанице у манастиру Свете Матроне у Ковачима, са почетком у 17 часова

 

Велика Субота, 27. април – Литургија у храму Успенија Пресвете Богородице у Радановићима-Побрђе, у 9.00 часова

 

Васкрс, недеља, 28. април

Васкршња Литургија у храму Свете Петке у Врановићима, са почетком у 9 часова

 

Васкршњи понедељак, 29. април

Света Литургија у храму Свете Петке у Главатичићима, са почетком у 9 часова

 

Васкршњи уторак, 30. април

Света Литургија у храму Рождества Пресвете Богородице-Света Госпођа у Ковачима,  са почетком у 9 часова

 

Источни петак, 3 мај, Литургија у храму Успенија Пресвете Богородице у Радановићима-Побрђе, у 9.00 часова

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ

 

Објављено дана 21.4.2019. у 18:36
Старије вијести