Српска православна црква: Црквена општина ГРБАЉСКА
Контакт: grbaljco@gmail.com
Новије вијести

Бигова-Пливање за Богојављенским крстом 2018.

Поводом празника Богојављења, 19. јануара 2018. године, Црквена општина грбаљска, Одбор цркве Светог Николе у Бигови,  организује пливање за Часним крстом.
Да подсјетимо да је прошле године по први пут уприличено пливање за часним крстом на подрујчју наше црквене општине.

Прослава Богојављења има следећу сатницу:

9.00 - Света литургија, у храму Светог Николе  у Бигови, служи протојереј ставрофор, Јован Рајак
10.30 Литија до обале у Бигови
11.00 Пливање за часним крстом

Бог се јави! Ваистину се јави!

Добродошли !

Објављено дана 16.1.2018. у 18:44

Прослава Божића 2018.године

Празновање Рождества Христовог 2018. године у Црквеној општини Грбаљској отпочело је са литургијским сабрањима на Бадњи дан и настављено традиционалним налагањем бадњака грбаљских села у порти манастира Подластва.

Грбаљски бадњак ношен је као и осталих година у Котор, гдје је након литије кроз град уприличено саборно налагање бадњака пред храмом Светог Николе у Старом граду, а затим је служена вечерња служба.
На Бадњи дан, у манастиру Свете Матроне московске у Ковачима, архимандрит Бенедикт Јовановић је служио свету литургију, након чега се у порти манастира приступило налагању бадњака. Фотографије са овог сабрања погледајте на овом линку.

Посјетили смо и сестринство манастира Светог Саве у селу Главати и забиљежили како је за Божићни празник украшена црква и гостопримница овог манастира.

Ове године је уведена веома добро прихваћена новина у погледу времена богослужења Божићне литургије, која је у манастиру Подластви служена у поноћ Бадњег дана, тј на сам Божић у 00.00 часова. Литургији је претходило празнично Божићно јутрење. Служио је парох ластвански, јереј Бранко Богојевић, којем је саслуживао свршени богослов Лазар Крстић из Пријерада. Литургијском саобрању је присуствовао велик број вјерног народа, међу којим и бројна дјеца, која су помагала у олтару и пјевала за пјевницом. Црква је била покривена сламом, украшена божићним дрветом и све је одисало атмосвером Витлејемске ноћи у којој је рођен и на сламу положен Богомладенац Христос, рукама Пресвете Богородице.

Послије читања Божићне посланице Његове светости Патријарха српског Господина Иринеја и причешћа великог броја вјерног народа, сабрање је настављено у пространој новој благоваоници овог древног манастира у којем је сестринство приредило богато послужење.

Радост Божићног окупљања увећала су дјеца: Христина, Нина и Јована Царевић и Милош и Никола Пима, која су пјевала пригодне пјесме. Фотографије са Божићне литургије у манастиру Подластви погледајте овдје.

Објављено дана 7.1.2018. у 20:02

Поноћна Божићна литургија у Подластви

Поноћна Божићна литургија у Подластви

Ове године поводом прославе празника Рождества Христовог - Божића у манастиру Подластви ће се служити поноћна Божићна литургија.

Празнично  јутрење са Божићном литургијом ће отпочети у 00, 00 часова на сам дан Божића, те се стога Божићна литургија неће служити и ујутро, као што је до сада била пракса о овом празнику.
Празнична богослужења о Божићу 2018. године у парохији трећегрбаљској-ластванској ће се обавити по следећој сатници:


Бадњи дан
14.00    Окупљање бадњака
              Вечерња
14.30    Налагање бадњака свих грбаљски села
21.15    Полазак грбаљског бадњака за Котор (Стадион ФК''Грбаљ'')

Котор, Храм Св. Николе
-Литија кроз град, Вечерња и налагање бадњака.

Божић, 7 јануар   
00.00    Јутрење са Божићном литургијом

Други дан Божића - Сабор Пресвете Богородице-Божји дан, 8 јануар
09.00    Литургија

МИР БОЖИЈИ !
ХРИСТОС СЕ РОДИ !

Објављено дана 31.12.2017. у 17:35
Старије вијести