Српска православна црква: Црквена општина ГРБАЉСКА
Контакт: grbaljco@gmail.com
Новије вијести

Светосавски сабор 2018. године

У манастиру Светог Саве - првог Архиепископа и просветитеља српскогна Савиној Главици у Доњем Грбљу и ове године је за подручје Грбља саборно прослављен Савиндан, традиционалним Савинданским сабором.

Ове године је за Савиндан било изузетно лијепо вријеме. Изузетан је био и број вјерног народа који се окупио на Савиној Главици, у још већем броју него ранијих година, откако је 2010. године основан манастир при храму Светог Саве на Савиној Главици.

Сабор је отпочео светом архијерејском литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски, Господин Амфилохије са свештенством. Светој служби Божјој молитвено су учествовала и бројно монаштво околних манастира.У току литургије крштена је дјевојчица Александра.

У литургијској бесједи Владика је рекао да су већина путева којима људи ходе на земљи уствари распућа која се често претварају у беспућа и да је само један пут, Христов пут који води у живот вјечни.Тим путем је Свети Сава повео свој народ – путем Христовим, који води, не у смрт и у ништавило и пролазност, него путем који води у вјечни и непролазни живот, који води у Царство небеско, рекао је Митрополит црногорско-приморски и поручио да се морамо вратити часноме крсту, Светоме Сави и Светоме Петру Цетињскоме.

Поводом храмовне славе светиње на Савиној Главици пререзан је славски колач, а Владика је дјеци подијелио светосавске поклон пакетиће. Затим су дјеца са вјеронауке извела пригодан светосавски програм. Његово Високопреосвештенство подијелило је окупљеним иконице са ликом Светог Саве Српског.

Славску трпезухришћанске љубави вјерни народ овог краја са сестринством манастира Свете Саве приредили су у просторијама нове гостопримнице при манастирском конаку.

Објављено дана 5.2.2018. у 19:40

Архијерејска литургија за Савиндан 2018.

 

 

Објављено дана 26.1.2018. у 5:29

Прослава Богојављења у Бигови 2018.године

Након што је 2017. године у организацији Црквене општине грбаљске, Црквеног одбора при храму Светог Николаја у Бигови отпочело са прославом Богојављања уз пливањем за часним крстом, ова пракса је настављена и ове године уз веће учешће вјерног народа.
Прослава је оточела са светом литургијом у храму Светог Николе у Бигови коју је служио мјесни парох протојереј ставрофор, отац Јован Рајак. За пјевницом је било сестринство манастира Свете Матроне Московске из Ковача. Након литургије освећена је Богојављенска водица уз учешће пароха трећегрбаљске парохије, протојереја Бранко Богојевића.

Затим су сви окупљени на литургијском сабрању кренули у литији, уз пјевање празничног тропара до обале у Бигови гдје се пливало за Богојављенским крстом. Падала је слаба киша, која је престала убрзо по доласку литије на обалу. Температура ваздуха је била 13 степени.

У пливању је узело учешћа двадесетак, већином млађих учесника, међу којим и једна дјевојка. Најбржи до часног крста био је шеснаестогодишњи Василије Јовановић из Котора. Најмлађи учесник у пливању био је Немања Лазаревић из Бигове.

За све окупљене на Богојављенској свечаности, вриједни домаћини су приремили богату и разноврсну трпезу на обали, уз служење чаја и топлог вина.

Отац Јован Рајак је свим учесницима у пливању за часним крстом подијелио на поклон иконе. Фотографије са прославе у Бигови погледајте на овом линку.

Објављено дана 21.1.2018. у 15:03
Старије вијести