Српска православна црква: Црквена општина ГРБАЉСКА
Контакт: grbaljco@gmail.com
Новије вијести

Допремљена хуманитарна помоћ на Космет

 

Хуманитарна акција прикупљања помоћи за народне кухиње на Космету која је прошле седмице вођена на подручје Грбља успјешно је окончана.

Од Стефана Спасојевића који је био један од пратилаца шлепера са прикупљеном помоћи сазнајемо како је протекла допремање помоћи до народних кухиња на Космету.

''Кренули смо у 03:00 у понедељак ујутру, путовали смо преко гр. прелаза Сукобин, преко Албаније аутопутом до Космета.

У царски Призрен смо стигли око 08:30, видјели се са оцом Слобом, призренским парохом, попричали, подружили се, прошетали градом и око 11 кренули ка Грачаници.

У Грачаницу смо стигли око 12:30, ступили у контакт са протиницом Светланом и обишли народну кухињу у Новом Брду, као и њихове фарме крава, коза, оваца, бикова, свиња и кокошака. Такође смо попричали са народом приликом дневне додјеле хране у селима Новог Брда.

У међувремену наш шлепер је прешао границу и отишао за Приштину на терминал царине.

Око  17:00 шлепер је завршио царину и отишао на истовар, гдје смо га заједно са браћом из народне кухиње истоварили.

У разговору са протиницом сазнали смо да од намирница сада би били најпожељнији пасуљ, пиринач, пашта.....Такође, добра вијест да према њеној оцјени са овим данашњим нашим шлепером, биће хране за нормално функционисање народних кухиња до јуна, али биће тога још и ми не одустајемо и не заборављамо нашу браћу и сестре на Космету!''

Прикупљање помоћи у храни је окончано у недјељу, док се прилози у новцу прикупљају до даљњег, уплатом на текући рачун Братства православне омладине Св. Архангела Михаила: 530-0000000020072-34, или код Стефана Спасојевића (контакт телефон: 068 050 808).

Објављено дана 12.12.2018. у 20:34

Предавање О. Рафаила на Савиној Главици

Поново имамо изутетну прилику да присуствујемо духовној вечери у организацији сестринства манастира Светог Саве на Савиној Главици.

Наиме, на Светог Јоаникија Девичког, у суботу 15. децембра 2018. године са почетком у 19.00 часова на тему ''Земља Недођија''  бесједиће игуман Подмаински, отац Рафаило Бољевић.

Добродошли !

Објављено дана 11.12.2018. у 22:08

Неодложно потребна помоћ Косову и Метохији

Ургентна акција помоћи Косову и Метохији

Након што је албанска власт у Приштини увела таксу од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ и на тај начин додатно угрозила живот и опстанак нашег народа на Косову и Метохији, у Митрополији црногорско-приморској је на више пунктова почела акција прикупљања помоћи за нашу браћу и сестре који страдају на нашој Светој земљи Косову и Метохији.

За подручје Грбља помоћ се прикупља у Манастиру Подластви у новом конаку, у периоду од 7 до 12 и од 15 до 19 часова сваког дана трајања акције.

У Радановићима се помоћ прикупља у просторијама Црвеног Крста (дрвена барака поред поште) у периоду од 10 до 12 и од 16 до 20 часова сваког дана трајања акције. Контакт особа: Стефан Спасојевић (068 050 808).

Помоћ се сакупља у четри животне намирнице: уље, брашно, со, шећер.  

Према најновијим информацијама о дистрибуцији помоћи на Косову и Метохији, обзиром на потешкоће на граници, препоручује се да се помоћ доставља у брашну произведеном у Никшићком млину, односно да се помоћ  прикупља у новцу.

Објављено дана 1.12.2018. у 18:52
Старије вијести