Српска православна црква: Црквена општина ГРБАЉСКА
Контакт: grbaljco@gmail.com

Прослава Источног Петка у Радановићима-2018. годин

На Источни Петак, 13. априла 2018. године, литургијским сабрањем у обновљеном храму Успенија Пресвете Богородице у Побрђу - Радановићи, прослављена је храмовна слава Источни Петак – Живоносни Источник. Свету литургију служили су свештеници из которских парохија: протојереј ставрофор, отац Момчило Кривокапић и јереј, Ненад Калем и пароси грбаљски: протојереј ставрофор, отац Јован Рајак и јереји Миајло Бацковић и Бранко Богојевић. За пјевницом је било сестринство манастира Свете Матроне Московске из Ковача.
Празнично славље ове године увеличало је весело оглашавање љетос постављених звона са звоника овог обновљеног храма. Домаћин овогодишње славе био је Александар Радовић из Радановића са својом бројном породицом.
Послије свете Тајне причешћа којој је приступио бројни вјерни народ, међу којим и велики број дјеце, отац Момчило Кривокапић је изговорио празничну бесједу. Након свете литургије, домаћин славе са породицом је у порти храма приредио богату празничну трпезу љубави за све окупљене на овом литургијском сабрању. Изузетно лијепи звуци нових звона, који се надалеко чују, одзвањали су дуго послије свете литургије, а добро изведен механизам за звоњење омогућио је да и многобројна дјеца узму учешћа у празничном звоњењу.
Погледајте фотографије са храмовне славе на овом линку.

Објављено дана 20.4.2018. у 21:18

Васкршња богослужења 2018. године

И ове године, у парохијама црквене општине грбаљске у страсној седмици Васкршњег поста служене су литургије и вечерње службе према богослужбеном типику наше цркве. Нарочито интезивна и бројна богослужења била су у парохији Доњогрбаљској у манастиру Светог Саве, која је вршио мјесни парох, протојереј ставрофор, отац Јован Рајак. Удаљеност овог манастира и мали број становника у његовом окружењу, нијесу спријечили многе од поклоника овог старог грбаљског духовног саборишта да се окупе у старој цркви Светог Саве на богослужењима на Велики Четвртак о Велики Петак.
На Велики четвртак, 5. априла, служена је света литургија, а навече  бдење са читањем 12 јеванђеља о страдањима Господњим. На Велики Петак, 6. априла у овом манастиру вечерња служба  са изношењем плаштанице служена је са почетком у 16 часова, (погледајте линк) а у манастиру Свете Матроне Московске, ова служба је служена са почетком у 17 часова.
У Доњогрбаљској парохији, света литургија на Велику Суботу (Благовијести) служена је у храму Светог Николаја у Главатима. За пјевницом је било сестринство манастира свете Матроне из Ковача, а учешће у овом молитвеном сабрању узело је и сестринство манастира Светог Саве из Главата. Послије свете литургије приређена је трпеза љубави за окупљене на овом литургијском сабрању. Погледајте фотографије на овом линку.
Традиционално, Васкршње богослужење у парохији Доњогрбаљској служено је у саборном храму Свете Петке у Врановићима, а на Васкршњи Понедјељак и Васкршњи Уторак, литургије су служене у храму Свете Петке у Главатичићима, односно храму Свете Госпође у Ковачима.
     У парохији Горњогрбаљској, мјесни парох, јереј Мијајло Бацковић служио је свету литургију на Велики Четвртак, 5. априла у храму Свете Великомученице Варваре у Сутвари, а на Велику Суботу, 6 априлка у храму Светог Николаја Чудотворца на Пелинској Рудини.
Као и ранијих година, Васкршња литургија у овој парохији служена је у највећем грбаљском храму-Светој Тројици на Пелинској Рудини. Васкршња литургија је окупила велики број вјерног народа који је испунио велики храм и његову пространу порту. По васкршњој литургији, на којој је свету тајну причешћа примио велики број вјерног народа, кренуло се у васкршњу литију око храма.
На Васкршњи Понедјељак и Васкршњи Уторак у овој парохији служене су свете литургије у храму Светог апостола Петра и Павла у Пелинову, односно у храму Светог Василија Острошког у Наљежићима
У парохији Ластванској, у манастиру Подластви, на Велики Петак, јереј, отац Бранко Богојевић, служио  је вечерњу службу са изношењем плаштанице у 17 сати, уз молитвено учешће великог броја вјерног народа. Вршена је литија око храма са ношењем крста и плаштанице, а у продужетку је служено Бдење и јутрење Велике Суботе.
У манастиру Подластви је служена света литургија на Велику Суботу која је ове године пала на празник Благовијести. Као и ранијих година, Васкршње литургијско сабрање у Подластви окупило је велик број вјерног народа, а манастир је из године у годину све љепши и уређенији. Овогодишње Васкршње празнике манастир је дочекао са прекрасно уређеним двориштем, у којем је засађена трава, леје са цвијећем и маслинова стабла, а приводе се крају радови на згради ранијег конака. Иконостас је посебно свечано украшен, а већ у 8 сати отпочело је Васкршње јутрење са литијом око храма. За пјевницом је поред сестринства манастира Подластва била сестра Георгија из манастира Брчели, док је настојатељица манастира, мати Аквилина о Васкрсу била на ходочашћу у Јерусалиму. По окончању Васкршње литургије за све окупљене на празничном сабрању служена је богата празнична трпеза љубави у новој манастирској гостопримници. Погледајте фотографије на линку.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Објављено дана 20.4.2018. у 20:14

Распоред богослужења о Васкрсу 2018. године

Парохија Трећегрбаљска

 

Манастир Рождества Пресвете Богородице - Манастир Подластва
 
Велики четвртак, 5. април
Света Литургија са почетком у 9 часова
Вечерња са читањем 12 јеванђеља о страдању Господњем са почетком у 18 часова

Велики петак, 6. април
 Вечерње са изношењем плаштанице у 17 часова
 
 Велика Субота (Благовијести), 7. Април
 Света Литургија са почетком у 9 часова
 
Васкрс, недеља, 8. април
Васкршње јутрење са почетком у 8 часова
Васкршња литургија са почетком у 9 часова

 Парохија ГорњогрбаљскаВелики Четвртак, 5. април
Литургија у храму Свете Великомученице Варваре у Сутвари са почетком у 9 часова

Велика Субота (Благовијести), 7. април,
Литургија у храму Светог Николе на Пелинској Рудини са почетком у 9 часова

Васкрс, недеља, 8. април
Васкршња литургија у храму Свете Тројице на Пелинској Рудини са почетком у 9 часова

Васкршњи понедељак, 9. април
Литургија у храму Светог Апостола Петра у Пелинову са почетком у 9 часова.
У наставку литургије Васкршња литија
 
Васкршњи уторак, 10. април
Литургија у храму Светог Василија Острошког у Наљежићима  са почетком у 9 часова

Парохија Доњогрбаљска


   
Beлики Четвртак, 5. април
Литургија у манастиру Светог Саве на Савиној Главици, у 8,00 часова
Бдење са читањем 12 јеванђеља о страдању Господњем, у манастиру Светог Саве на Савиној Главици, у 19,00 часова

Велики петак, 6. април -  Вечерње са изношењем плаштанице у манастиру Светог Саве на Савиној Главици, у 15 часова

Велика Субота (Благовијести), 7. април – Литургија у храму Светог Николе у Главатима, у 9.00 часова
 
Васкрс, недеља, 8. април
Васкршња Литургија у храму Свете Петке у Врановићима, са почетком у 9 часова
 
Васкршњи понедељак, 9. април
Света Литургија у храму Свете Петке у Главатичићима, са почетком у 9 часова
 
Васкршњи уторак, 10. април
Света Литургија у храму Рождества Пресвете Богородице-Света Госпођа у Ковачима,  са почетком у 9 часова
 
Источни петак, 13 април, Литургија у храму Успенија Пресвете Богородице у Радановићима-Побрђе, у 9.00 часова

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Објављено дана 4.4.2018. у 20:10
Старије вијести