Српска православна црква: Црквена општина ГРБАЉСКА
Контакт: grbaljco@gmail.com

Грбаљ не да светиње-литија 09.02.2020.

У недјељу, 9. фебруара 2020. године кроз Грбаљ је проходила велика литија за одбрану светиња, на правцу од кружног тока (Котор-Тиват-Кртоли-Радановићи) до манастира Подластве. Иако су од самог изглашавања богоборног закона о тзв слободи вјероисповјести, у ноћи 27.децембра 2019. године, Грбљани исказали своје неслагање, а затим учествовали на бројним литијама кроз Боку, ово је била права прилика да народ Грбља још једном искаже своје неслагање са овим безаконим законом на путу омеђеном са више од 60 грбаљских светиња.

Литијски ход предводили су архијерејски протопрезвитер бокоторски, ставрофор Момчило Кривокапић и  протојереј ставрофор отац Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије. Литијској поворци након кружног тока се путем придруживао вјерни народ из села и засеока поред којих се пролазило. У литији је било младо и старо. На лицима се видјела одлучност и спремност да се бране и одбране светиње. Није се осјећао умор упркос више од десет преваљених километара. Осјећала се велика благодат литијског сабрања и молитве. Носиле су се иконе, поносно су се виорили црквени барјаци и пјевале духовне пјесме. Из свих грла често се чуо узвик: ''Не дамо светиње''.

Већ се увелико спустила ноћ када се послије више сати хода литија која се кретала од Радановића, на  самом мосту у Ластви Грбаљској, од којег води пут ка манастиру Подластви, сусрела са литијом која је кренула из Будве. Помјешао се бројни народ, након чега се широка литијска поворка која је запосјела обје магистралне траке, почела да пење ка манастиру Подластви.

Ево како је Слобо Булајић из Тивта забиљежио о овој литији:

''Наша браћа Грбљани, који су учествујући у свим литијама кроз Боку, стрпљиво чекали да ВЕЛИКА ЛИТИЈА прође кроз Грбаљ, сада могу бити поносни. Ко је био у литији која се кретала од Будве до манастира Подластва, или у другој литији која је ишла од кружног тока (Котор,Тиват,Радановићи) кроз Грбаљ према манастиру Подластва, имао се рашта и родити и земљу походити.
Величанствено, поготово, тренутак, када се укрштањем барјака и народа, на магистрали, двије литије спојише у једну, која се као ријека, која весело жубори, упути према манастиру.

Када зазвонише звона са древног манастира, позивајући народ на молитву, имао сам осјећај, да смо на небесима, а небо да је сашло међу нас и грли нас.
Када сам стигао пред манастир, слушајући бесједу оца Гојка , окренух се и видјећи море упаљених свијећа које су свјетлуцале у ноћи, сјетих се стихова
Владике Николаја
:

"Народа ни броја се не зна,
Више га је но на небу звјезда,
Измијешани свеци са анђелима,
па се не зна, ко је од ког љепши..."
Браћо Грбљани свака вам част, заиста сте ово заслужили показавши се поново прави домаћини.
Све вам срећно и весело било и миломе Богу приступачно!!!''

Забрујала су манастирска звона означивши почетак молебана а манастирска порта и читав плато на прилазу манастиру је заблистао од мноштва прислужених свијећа пристиглог вјерног народа.

         Сабраним се обратио отац Гојко Перовић, који је између осталог казао: „Политичари морају да схвате да не могу ратовати против светиња, да не могу светиње утрпати у неке пролазне дневне политике које се мењају из часа у час. Ми смо сведоци да су људи који владају овом земљом, тако лако мијењали и политике и идеологије. И то није тема за светињу, никад не би била тема да није овога закона. А сада кажемо, радите шта хоћете, само не дирајте светиње, јер ми не дамо наше светиње“.

Отац Гојко је подсјетио да:

„Оно што ми тражимо, што је речено простим српским језиком — ''Не дамо светиње'', то је уписано у декларације свих држава, модерних држава задњих 200 година. Политика на једну, а Црква на другу страну, то се зове секуларна држава. И ми се данас боримо за Устав ове земље, за поштовање Устава ове земље, који баш тако каже, држава и политика на једну, а светиње на другу страну“.

Он је поручио да: „нема тога ко може зауставити ове наше литије, наше молебане, легитимни грађански протест“. „Ништа нас не може уморити. И ако неко каже из врха власти да су ове наше литије губљење времена, одавде им поручујемо да су такве приче губљење времена. Нека нам то не причају“, поручио је отац Гојко.

„На власт су дошли једном реченицом, сјећам се, мали сам био. Био је пренос народног протеста испред Скупштине. Један политичар, Бог да му душу прости, рекао је: ''Ово је завршено, идемо међу народ да будемо са народом.'' Е то тражимо, дођите међу народ, па ће вам бити јасно и шта су светиње и како се чувају. Амин! Бог вас благословио“, поручио је отац Гојко Перовић.

У име грбаљског одбора за одбрану Светиња, окупљенима се бираним ријечима обратио члан Српске православне црквене општине Грбаљске Стефан Спасојевић из Пелинова који је казао:

''Часни оци, браћо монаси и сестре монахиње, драго браћо и сестре окупљени на овој светој Богом благословеној  литији, овдје, у Грбљу, постојбини цара мученика, цара Лазара грбаљског,  помаже Бог!

Обраћам вам се у име одбора за одбрану Светиња у Грбљу, срцем испуњеним радошћу када вас видим у оволиком броју сабране на овој нашој мирној, молитвеној литији и молебану на којем смо се помолили Господу за спас и одбрану наших Светиња и за љубав и јединство међу браћом које ће нас, уз Божију помоћ, и довести до коначне побједе.

 Безумници и безбожници у својој сатанској гордости, осмјелили су се да се дрзну, онога што једино нису успјели да нам отму, нити да оскрнаве. Онога што за нас представља СВЕ и зид је од којег више нема НАЗАД него само НАПРИЈЕД. Тај зид јесте камени зид  манастира Подластве, манастира Савине, манастира Острога, Цетињског манастира и свих наших цркава и манастира, наших СВЕТИЊА које смо обновили, освештали и Господу принијели, а које безбожна власт у Подгорици хоће да нам отме. Тај зид јесу камене плоче гробова наших предака, гдје леже и чекају они који су се моћнијима од ових садашњих биједника,  супротстављали. Они којима је слобода и вјера у Бога Живога, Бога васрслога, Бога Спасења нашега била битнија од свега овоземаљског, на крају и од сопственог живота којега су неријетко и полагали на олтар слободе и Истине Божије. Наши преци су знали за истинитост оне старе да је земаљско за малена царство, а Небеско увијек и довијека, а ево ми, вечерас, доказујемо да и ми знамо као наши преци којем се Царству ваља приклонити. Не Царству безумља и ништавила којем се наша Влада приклонила, него Царству Цара превјечнога, Царству вјечном и непролазном по којем су се наши свети преци расијали као звијезде по овом ноћном небу и као пламен свијећа у рукама вашим. Упућују нас они и воде са Небеса њиховим свијетлим ликовима да ходимо путем правим, путем небеским, путем којим смо данас прошли у овој светој литији са молитвом на уснама и  једном реченицом којом, ноћас, Васионом одјекује, а то  је:

 НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!!!

  Нека чују све државе, нека чују сви даљи и ближи народи, нека чује онај који је умислио да је Bог и којем је мало што је похарао све земаљско а сада би да отима и оно небеско, нека чује да ми не одустајемо, да ми недамо наше Светиње,  да нашим литијама краја бити неће све до повлачења овог срамног закона.  Нека нас чује онај за кога су мошти Св. Василија обичне кости, а ми смо лудачки покрет и рушитељи Црне Горе, нека зна да је живљи Св. Василије у оној острошкој пештери који  помаже свакоме који му са вјером долази од њега и свих његових послушника који су  истински рушитељи ове државе, ове наше намучене и тужне Црне Горе, за чију срећу и напредак наши преци су положили своје животе и коју ми хоћемо да градимо и обнављамо са свима људима добре воље и чија је срећа и срећа свакога од нас. Нека знају да ми не дижемо тензије, да ми не тражимо ништа туђе, да ми не рушимо Црну Гору,  већ да бранимо и да ћемо бранити, ако треба и својим животима, све до последњег у овој литији и оног најмањег  ове наше Светиње. Јер на крају крајева, браћо, шта имамо ако изгубимо наше Светиње, нашег Господа и ако нас се преци, сјутра, одрекну, ако Господ каже оне четри страшне ријечи на Суду Страшном: ,,Никада вас знао нисам." И зато, браћо моја, сви на литије до повлачења овог срамног закона. Не бојте се, Бог је са нама и Христова мати и побиједићемо јер је с нама Бог. Јер на крају крајева ништа је са Христом све, све је без Христа ништа.

Замолио бих вас, исто тако, у име одбора да останемо на скромном послужењу које смо обезбиједили, ноћас, да вам се захвалим на оволиком броју и да још једном ускликнемо заједно НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!’’

     За све окупљене на молитвеном сабрању приређено је послужење у порти и гостопримници манастира.

Погледајте бесједу Стефана Спасојевића на овом линку.Погледајте снимак меолебна и бесједу оца Гојка на овом линку.  

     Литију снимљену из дрона погледајте овдје а фотографије са литије на овом линку.

Објављено дана 21.4.2020. у 0:54

Проглас ЦО о Закону о тзв слободи вјероисповјести

Нaкoн свете литургије у манастиру Подластви, дана 05.јануара 2020. године, коју су служили грбаљски свештеници и aрхиjeрejски нaмjeсник Бoкoкoтoрски  Moмчилo Кривокапић Грбаљска Црквена општина се огласила и изразила своје противљење са новодонесеним Законом о тзв слободи вјероисповјести.

 Пaрoх дoњoгрбaљски Joвaн Рajaк  прoчитao je тeкст прoглaсa у кoјем je нaвeдeнo дa члaнoви  Српскe црквeнe прaвoслaвнe oпштинe Грбaљ  jeднoглaснo oдбaцуjу:  „срaмни  зaкoн o слoбoди  вjeрoиспoвиjeсти и увjeрeњa  и прaвнoм пoлoжajу вjeрских зajeдницa  кojи je усвojилa Скупштинa Црнe Гoрe нa срaмaн и нeзaпaмћeн нaчин у цивилизoвaнoм свиjeту.

У прогласу је речено:

–  Oвим срaмним зaкoнoм дирктнo сe aтaкуje нa имe и имoвину Mитрoпoлиje Црнoгoрскo – примoрскe и oстaлих eпaрхиja  СПЦ  кoje сe нaлaзe нa тeритoриjи рeпубликe Црнe Гoрe.Oвим путeм пoзивaмo свe Грбљaнe дa устaну и дигну свoj глaс прoтив oвaквoг зaкoнa, кojим сe приjeти дa нaши мaнaстири, зaвjeтни хрaмoви и нaшa свeтa грoбљa буду oдузeтa oд нaс и прeђу у влaсништвo држaвe, a знaмo дa су увиjeк припaдaли цркви Бoжиjoj. Нa тo нaс oбaвeзуjу грбaљски зaкoни кoje су нaши прeци усвojили упрaвo нa oвoм свeтoм мjeсту приje скoрo 600 гoдинa. „Кojи би пoтajиo или узeo штo цркoвнoгa и oд мaлe циjeнe дa плaти 24 путa oнoликo кoликo вaљa oнo сaкривeнo или узeтo.“ Кaкo су нaши прeци тaдa знaли дa зaштитe црквeну имoвину знaћeмo и ми дaнaс. Oвим бeзaкoњeм у oблику зaкoнa кojим приjeти  oтимaњe имoвинe  СПЦ у Грбљу и Бoки Кoтoрскoj, нaмa изaзивa вeлики oсjeћaj нeпрaвдe и нeпoштoвaњa.  Збoг тoгa oдлучнo дижeмo свoj глaс и пoзивaмo влaст у Црнoj Гoри дa смjeстa пoвучe  спoрни зaкoн и дa нa мирaн и цивилизoвaн нaчин, уз пoштoвaњe свих стрaнa, зaпoчнe диjaлoг o свим спoрним питaњимa. У oвим дaнимa кaдa дoчeкуjeмo jeдaн oд нajрoсниjих прaзникa, дaн Христoвoг рoђeњa, нaдaмo сe и мoлимo Бoгoмлaдeнцу Христу дa ћe нa крajу пoбjeдити рaзум и дa ћe мир Бoжjи ући у нaшe дoмoвe.

Из Грбaљскe црквeнe oпштинe изразили су наду дa ћe у вриjeмe  jeднoг oд нajрaдoсниjих хришћaнских прaзникa прeoвлaдaти рaзум.

Погледајте видео запис на овом линку https://www.youtube.com/watch?v=wC3osHv6deI

Објављено дана 20.4.2020. у 1:59

Прослава 1500 година манастира Подластве

У суботу 28.09.2019. године, поводом прославе јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 1500 година постојања манастира Рођења Пресвете Богородице – Подластве, Његова светост Патријарх српски г. Иринеј служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Подластви. Том приликом је освештао новосаграђени параклис Светог великомученика косовског цара Лазара и манастирске конаке овог древног, ранохришћанског манастира.

Литургијском сабрању присуствовало је мноштво вјерног народа из Грбља, Боке и окружења који је испунио пространу манастирску порту. Литургија је служена на подијуму испред параклиса Светог мученика Лазара.

Његовој светости су саслуживали Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Преосвећена господа епископи: милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије,  полошко-кумановски Јоаким, бихаћко-петровачки Сергије, диоклијски Методије, уморовљени захумско-херцеговачки Атанасије,  многобројно свештенство и монаштво, уз молитвено учешће више хиљада вјерника.

Литургији су присуствовали амбасадор Русије и амбасадор и конзул Србије у Црној Гори, Владислав Маслеников, проф. др Зоран Бингулац и Зоран Дојчиновић, представници општинске власти Будве и Херцег Новог са предсједницима општина: Марком Батом Царевићем и Стеваном Катићем, многобројне званице из земље и окружења и мноштво вјерног народа.

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј, који се одазвао позиву Грбљана, упркос свом здравственом стању и савјетима љекара, рекао је у својој бесједи: „Велики дан пред лицем Божијим и свим нашим славним прецима који су живјели на овим просторима на којима ви и ми данас живимо, и на другим просторима наше свете благословене земље Србије и српских земаља. Овдје смо присутни данас у великом броју, камо среће и благослова Божијег, када би овако прослављали све велике наше празнике славећи Бога и гледајући у лице свакога од нас рођенога брата који носи образ и лик Божији, јер је сваки човјек икона Божија“.

За допринос у обнови манастира Његова светост Патријарх српски г. Иринеј је додијелио – орден Светога Саве предсједнику Одбора за обнову манастира Станку Магуду, предсједнику Општине Будва Марку Царевићу, браћи Славку и Момиру Тујковић и браћи Жарку и Марку Калуђеровић. Златним ликом Светога Петра Ловћенског Тајновидца  одликовано је више Грбљана.

Након литургије вјерницима се обратио Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који је истакао у својој бесједи: „Дај Боже да данашње чудо Божије које се догодило овдје да буде измирење браће и да се прекине крваво братоубилачко коло. Да се сви надахнемо духом ове древне светиње и светог кнеза Лазара који се жртвовао”.

Прослава је настављена свенародним сабором уз хришћанску трпезу љубави и културно-умјетнички програм којим је окончано ово величанствено литургијско сабрање.

Објављено дана 20.4.2020. у 1:18
Старије вијести