HyperLink
Контакт:

Прослава Видовдана 2015. године

Објаљено дана 20.10.2015. у 20:45

На Видовдан, у недјељу, 28. јуна 2015. године, у порти манастира Подластва служена је света литургија са поменом Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима страдалим у Балканским ратовима, Првом и Другом свјетском рату, као и свим страдалим за крст и отечество од Косова, по Косову и до данашњих дана.
Литургијом је начелствовао архијерејски намјесник, протојереј ставрофор, отац Момчило Кривокапић са грбаљским свештенством: доњогрбаљским парохом, протојерејом – ставрофором оцем Јованом Рајаком, горњогрбаљским парохом, јерејем, оцем Мијајлом Бацковићем и трећегрбаљским парохом, јерејем Бранком Богојовићем. На литургијском сабрању молитвено је учествовало сестринство манастира Брчели и бројни вјерни народ, међу којим и велики број Руса који бораве у Грбљу и његовој околини.


Отац Момо, који већ деценијама служи свету литургију на Видовдан у манастиру Подластва, је у својој бесједи на литургији подсјетио на страдања српског народа само зато што је православни, да се и данас у Грчкој и на Украјини ратује против православља, да је Христос васкрсао и побиједио смрт и када се сјећамо косовских жртава и свих жртава кроз вјекове, знаних и незнаних, које Бог зна, треба само да нам буде на памети да не посумњамо у васкрсење, јер онда прелазимо на ону другу страну, на страну оних који због свога Бога убијају друге и тако му жртве приносе. Видовдан славимо тужној радости, радостотворни плач како се то каже  у црквеној пјесми, јер у души плачемо над својим жтртвама, али тај плач на крају производи радост, јер смо срећни што је небо пуно српских мученика који о нама мисле и за нас се моле. Због тога на Видовдан сви у себи и пред својим прецима треба да положимо рачун колико смо добри православци, колико смо добри Срби и колико јасно и гласно кажемо ко смо и што смо и да смо потомци оних најбољих, рекао је у својој бесједи архијерејски намјесник, Момчило Кривокапић.


Светој Тајни причешћа приступио је велики број вјерног народа, међу којим и бројна дјеца.
Након свете литургије одслужен је помен код спомен костурнице страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у Другом свјетском рату. Затим је пререзан славски колач у част Светог Лазара Косовског и Грбаљског, крсне славе Црквене општине грбаљске.
Отац Момчило је притом подсјетио на јеванђелске ријечи да се не може сакрити свјетлост ако на врху горе стоји, да се не могу ''смањити'' жртве које свједоче на небу, да је 70 година прошло од ''злог пута'' и од силних убистава и да су се обиљежила мјеста страдања и извршени помени пострадалим.

У име митрополита Амфилохија, отац Момчило Кривокапић је уручио грамате Бошку - Божу Радановићу, ранијем дугогодишњем тутору цркве Светог Апостола Петра у Пелинову и Љубу Барановићу из Сутваре, за чување грбаљске духовности и традиције. У име награђених захвалио се времешни Божо Радановић, који се приближио деветој деценији, зажељевши између осталог да се врати међу омладином стари грбаљски поздрав: ''Помага Бог!''

Предсједник грбаљске црквене општине, господин Пеко Мазарак је сестринству манастира Подластва уручио луксузно репринт издање Грбаљског законика из 1427.године, које је додијељено Манастиру од сељана села Загоре, приликом освештавања цркве Св Илије. Предсједник је подсјетио да је овај законик донесен пред манастиром Подластва далеке 1427. године и  да је оригинал пострадао у буни 1848. године.
Литургијско сабрање је завршено трпезом љубави у манастирској порти и обновљеним гостопримницама у старом конаку.

Бесједу оца Момчила Кривокапића изговорену на литургији послушајте овдје:

Бесједа 28. јуна 2015.mp3

Фотографије са Видовданског сабора погледајте на овом линку.

Обавјештења: