HyperLink
Контакт:

Васкршња богослужења 2018. године

Објаљено дана 20.04.2018. у 20:14

И ове године, у парохијама црквене општине грбаљске у страсној седмици Васкршњег поста служене су литургије и вечерње службе према богослужбеном типику наше цркве. Нарочито интезивна и бројна богослужења била су у парохији Доњогрбаљској у манастиру Светог Саве, која је вршио мјесни парох, протојереј ставрофор, отац Јован Рајак. Удаљеност овог манастира и мали број становника у његовом окружењу, нијесу спријечили многе од поклоника овог старог грбаљског духовног саборишта да се окупе у старој цркви Светог Саве на богослужењима на Велики Четвртак о Велики Петак.
На Велики четвртак, 5. априла, служена је света литургија, а навече  бдење са читањем 12 јеванђеља о страдањима Господњим. На Велики Петак, 6. априла у овом манастиру вечерња служба  са изношењем плаштанице служена је са почетком у 16 часова, (погледајте линк) а у манастиру Свете Матроне Московске, ова служба је служена са почетком у 17 часова.
У Доњогрбаљској парохији, света литургија на Велику Суботу (Благовијести) служена је у храму Светог Николаја у Главатима. За пјевницом је било сестринство манастира свете Матроне из Ковача, а учешће у овом молитвеном сабрању узело је и сестринство манастира Светог Саве из Главата. Послије свете литургије приређена је трпеза љубави за окупљене на овом литургијском сабрању. Погледајте фотографије на овом линку.
Традиционално, Васкршње богослужење у парохији Доњогрбаљској служено је у саборном храму Свете Петке у Врановићима, а на Васкршњи Понедјељак и Васкршњи Уторак, литургије су служене у храму Свете Петке у Главатичићима, односно храму Свете Госпође у Ковачима.
     У парохији Горњогрбаљској, мјесни парох, јереј Мијајло Бацковић служио је свету литургију на Велики Четвртак, 5. априла у храму Свете Великомученице Варваре у Сутвари, а на Велику Суботу, 6 априлка у храму Светог Николаја Чудотворца на Пелинској Рудини.
Као и ранијих година, Васкршња литургија у овој парохији служена је у највећем грбаљском храму-Светој Тројици на Пелинској Рудини. Васкршња литургија је окупила велики број вјерног народа који је испунио велики храм и његову пространу порту. По васкршњој литургији, на којој је свету тајну причешћа примио велики број вјерног народа, кренуло се у васкршњу литију око храма.
На Васкршњи Понедјељак и Васкршњи Уторак у овој парохији служене су свете литургије у храму Светог апостола Петра и Павла у Пелинову, односно у храму Светог Василија Острошког у Наљежићима
У парохији Ластванској, у манастиру Подластви, на Велики Петак, јереј, отац Бранко Богојевић, служио  је вечерњу службу са изношењем плаштанице у 17 сати, уз молитвено учешће великог броја вјерног народа. Вршена је литија око храма са ношењем крста и плаштанице, а у продужетку је служено Бдење и јутрење Велике Суботе.
У манастиру Подластви је служена света литургија на Велику Суботу која је ове године пала на празник Благовијести. Као и ранијих година, Васкршње литургијско сабрање у Подластви окупило је велик број вјерног народа, а манастир је из године у годину све љепши и уређенији. Овогодишње Васкршње празнике манастир је дочекао са прекрасно уређеним двориштем, у којем је засађена трава, леје са цвијећем и маслинова стабла, а приводе се крају радови на згради ранијег конака. Иконостас је посебно свечано украшен, а већ у 8 сати отпочело је Васкршње јутрење са литијом око храма. За пјевницом је поред сестринства манастира Подластва била сестра Георгија из манастира Брчели, док је настојатељица манастира, мати Аквилина о Васкрсу била на ходочашћу у Јерусалиму. По окончању Васкршње литургије за све окупљене на празничном сабрању служена је богата празнична трпеза љубави у новој манастирској гостопримници. Погледајте фотографије на линку.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Обавјештења: