HyperLink
Контакт:

Прослава Савиндана 2017. године

Објаљено дана 30.01.2017. у 22:28

Савиндански Сабор у Грбљу 2017.године
Празник Светог Саве je традиционално је прослављен за подручје Грбља светом литургијом и Савинданским сабором у манастиру Светог Саве на Савиној Главици у Доњем Грбљу. Упркос веома хладном времену, светосавски сабор је ове године био масовнији од претходних година.
Литургијом је начелствовао игуман обитељи, архимандрит Бенедикт Јовановић, уз саслужење свештеника грбаљских парохија: јереја Бранка Богојевића и јереја Мијајла Бацковића.


Светој тајни причешћа приступили су бројни окупљени на литургијском сабрању, а затим се у припрати храма приступило ломљењу славских колача припремљених у славу Светог Саве Архиепископа и Просветитеља Српског.


Окупљеним на сабору, надахнутом бесједом се обратио отац Миајло Бацковић који је подсјетио на страдалништво Светог Саве, који и данас свугдје у свијету страда тамо гдје Србин страда; да Срби имају своје православље а то је Светославље и да све што ми Срби имамо, имамо у Светом Сави којем пјевају све анђелске силе и началства. Оног тренутка када се скрене са пута Светог Саве, рекао је отац Миајло, скренуло се са правог пута и стога је потребно да најљепше дијете, највећи апостол и мученик међу Србима буде увијек са нама и донесе благослов нашој дјеци која су најугроженија: јер уче да је Свети Сава окупатор, да његова црква није наша црква а његов  језик, није наш језик. Отац Мијаило је позвао да будемо на Светосавском путу и да се тада ничега немамо бојати и пожелио да Свети Сава буде увијек са нама и да охрабри све родитеље и просвјетне раднике и умудри оне који доносе законе, јер земаљско је за малена царство а Небеско увијек и до вијека. 
У светосавском програму у порти храма учествовала су бројна дјеца, а затим су уручени светосавски поклон пакетићи.

Славску трпезу љубави мјештани петоселице са сестринством манастира Светог Саве приредили су на платоу испред храма и у просторијама Мјесне заједнице ''Савина''.
Фотографије овог сабора погледајте на овом линку. 

Бесједа о. Миајла: 

Скините (даунлод) бесједу

Обавјештења: