HyperLink
Контакт:

Освештан храм Св. Николе у Врановићима

Објаљено дана 15.11.2015. у 21:06

Јуче, на Свете Врачеве Козму и Дамјана, 14. новембра 2015. године освештан је храм Светог Николаја Мириликијског Чудотворца у доњогрбаљском селу Врановићима - засеок Ерцеговићи.
Мало освећење ове цркве коју је обновило братство Ерцеговића, обавио је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, након чега је служио свету архијерејску Литургију уз саслужење,протојереја ставрофора Момчила Кривокапића, Намјесника Которског, грбаљских свештеника, јерођакона Јустина из Цетињског манастира и ђакона Неофита са Михољске Превлаке. За пјевницом је било сестринство манастира Светог Саве из Доњег Грбља и манастира Светог архиђакона Стефана из Дуљева. Литургија је служена у овом храму први пут након више од седам деценија, када је овдје служено далеке 1944. године. Апостол су читале дјевојчице: Ана и Теодора Рајак.


Након литургије свештество и вјерни народ поздравио је предсједник Црквеног одбора села Врановићи - Перо Боганов Ерцеговић, који је упознао са историјатом овог древног храма, изграђеног почетком XV вијека од братства Ерцеговића, које доселило из Херцеговине са подручја између Гацког и Невесиња. Храм је временом дограђиван и обнављан а знаменит је између осталог и по томе што је при њему некада постојала црквена школа гдје је учио Митрополит Митрофан Бан и Лазар Ђ. Костић код пароха Лазара – Лаза Ерцеговића, који је затим постао парох которски.


Активности на обнови храма по ријечима Ерцеговића, поспјешила је НАТО агресија 1999. године. На ове ријечи надовезао се Митрополит који је подсјетио да  је оно што се десило у Паризу бумеранг за злочин Европе која треба да преточи своје бомбе и томахавке у раонике. Митрополит је поручио да Црква Светог Саве и Светог Петра не може дати благослов Црногорцима, Бокељима и Брђанима да постану шраф једне милитаристичке, тоталитарне организације која је произвела овакве страшне догађаје. -Свако може како хоће, а неће моћи докле хоће, закључио је митрополит Амфилохије.
Братство Ерцеговића је за све окупљене припремило славску трпезу љубави.
Бесједу Митрополита Амфилохија и господина Пера Ерцеговића послушајте на овом мјесту
Видео запис са ове свечаности, који је забиљежила телевизија ИН4С погледајте на овом линку

 

Обавјештења: