HyperLink
Контакт:

Свети Великомученик Георгије

Село: Сутвара

О овој цркви Младен Црногорчевић биљежи:
''Малена црква без звоника. Изнад надвратника има полукружно заокривено поље, а на прозору олтарске апсиде је урезан крст''.
Исти аутор наводи да је на једној икони на иконостасу записано да је рађен ''руком грешног даскала Рафаиловића'', који је живописао иконостас у црквама Светог Димитрија у Наљежићима и Свете Неђеље у Пелинову.
Црква се налази изнад села Сутвара поред велике куполне цркве Свете великомученице Варваре. Око цркава се налази активно сеоско гробље окружено оградом.
Претпоставља се да је ова црква старија од сусједне, посвећене Светој Варвари, јер је према предању Ђурђевдан некада био слава братстава Вукшића и Перића.
Црква Светог Георгија је задржала свој изворни облик и није дограђивана као велик број других малих цркава у Грбљу. Грађена је од масивног бијелог тесаног камена, са дебелим зидовима и узаним прозорима. Специфичност овог храма је престона икона на којој су заједно приказани Света великомученица Варвара и Свети великомученик Георгије, иако ови светитељи нијесу били савременици, стога што се њихове цркве у Сутвари, налазе у непосредној близини.
Црква није страдала у другом свјетском рату, као ни послије његовог завршетка, већ је оштећена у априлском земљотресу из 1979.године. Сачувана је од пропадања предузимањем потребних мјера од надлежних институција на рестаурацији иконостаса и икона и залагањем житеља овог села на њеној обнови.
8. Септембра 2013. године, Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије обавио је мало освећење у обновљеним црквама Свете Варваре и Светог Ђорђа, а потом у цркви Свете Варваре служио свету архијерејску Литургију, о чему је из Митрополије дато сљедеће саопштење:
''У бесједи након благосиљања славског колача Владика је рекао да су све наше молитве на литургији усмјерене на првом мјесту на јединство вјере. „Тамо гдје је једна вјера, тамо су сва срца, без обзира колико их има, уједињена у тој вјери, она су јединствена вјером у живога Бога, Христа Бога“, рекао је Владика Амфилохије.
„Она постају једно срце, богочовјечанско срце, срце свих људи сједињено са срцем Самога Господа. Отуда је јединство вјере основно правило и призив Господњи“, поручио је Митрополит црногорско-приморски. Он је благословио народ Грбља који ходи светолазаревским путем својих предака, што се, по Митрополитовом мишљењу, најбоље види по његовој ревности у обнављању црквеног живота на овом подручју.
Митрополит Амфилохије је потом уручио Орден Светог Саве породици блаженопочившег Борислава Вукшића, којим га је постхумно одликовао Свети архијерејски синод СПЦ, а ордене Светог краља Милутина Станку Магуду, браћи Жарку и Марку Калуђеровићима, те браћи Славку и Момиру Тујковићима. Владика је најзаслужнијима за обнову храмова подијелио и архијерејске похвалнице, а Црквени одбор је заслужнима подијелио грамате Свете Варваре и Светог Ђорђа.
Након уручења ордена и архијерејских похвалница, Владика је са свештенством освештао зграду Светосавског парохијског дома, а на крају је приређена богата трпеза хришћанске љубави уз пригодан културно-умјетнички програм. ''

Слике: