HyperLink
Контакт:

Свети Никола

Село: Наљежићи

Ово је најмлађи храм на подручју Доњег и Горњег Грбља. Пети је храм по реду у селу Наљежићима и уједно шездесет и пети храм по реду на подручју цијелог Грбља.

Налази се поред кућа братства Магуд. Ово братство је одлучило да сагради храм и да га посвети Светом Николају Мириликијском Чудотворцу, који је крсна слава овог братства.

Камен темељац за његову изградњу положио је Митрополит Црногорско-приморски, Господин Амфилохије 29.марта 2014. године и извршио освећење његових темеља.

Храм је мањих димензија и гради се од сивог и црвеног камена, са локације која је у његовој непосредној близини, одакле су саграђени и други наљежићки храмови. Налази се на заравни направљеној на стјеновитом узвишењу, са којег је прекрасан поглед на Боку и оближње храмове овог села: Свету Госпођу, Светог Василија Острошког и Светог Димитрија.

Током претходне године, братство Магуд је направило пространо степениште од тесаног камена којим се стиже до десне стране платоа на којем је почела изградња новог храма које ово братство гради за душе својих предака и за здравље и напредак свој и својих потомака, а у част Светог Николаја Мириликијског Чудотворца. 

У крипти храма је узидана повеља ове садржине:

''У име Оца и Сина и Светога Духа, љета Господњег 2014. године од оваплоћења Спаситеља и Господа нашег Исуса Христа, за вријема Патријарха Српскога Господина Иринеја и Архиепископа Цетињског и Митрополита Црногорско-приморског Господина Амфилохија, започе се Божјом помоћу градња овог Светог храма у славу јединосушне и животворне Тројице а у част Светог оца нашег Николаја Мириликијског Чудотворца у Наљежићима, трудом братства Магуд. Камен темељац положи и освети темеље Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије''.

Приликом службе освећења камена темељца Митрополит се у својој бесједи обратио присутнима са сљедећим ријечима:

''Нека је благословен камен темељац овога Светога храма, положен у славу имена Божијега а у част Светог Николаја Мириликијског Чудотворца, на благослов братству Магуда, Наљежићима, Грбљу, свему Приморју, свој земљи нашој и светосавском роду нашем српском. Ово је пети храм у овом малом селу Наљежићима, а једно мјесто и људи који у њему живе, они се познају по храмовима. Тамо гдје има више храмова то значи да тамо има људи часних, да је било, а гдје је текло ту и капље, као што се види и данас''.

По окончању службе освећења темеља будућег храма Светог Николаја, братство Магуд је за свештенство и вјерни народ припремило богату трпезу хришћанске љубави.

 

Слике: