HyperLink
Контакт:

Света Тројица

Село: Кубаси

Налази се у засеоку Маровићи, испод пута који пролази кроз село Кубасе.
До цркве се стиже стрмим бетонским степеништем. На прилазу храму, са десне стране степеништа налази се гумно.
Црква је направљена на темељима куће попа Павла Маровића. Потиче из 17. вијека.
Црква је скромних димензија и није гробљанска. Има звоник са једним звоном. Стари иконостас за ову цркву дјело је сликарске школе Димитријевић-Рафаиловић.
Сачувано је предање да је прва црквица на овом мјесту направљена након упорног понављања истог сна код једног Маровића. Њему је у сну казано да треба да сагради цркву. По истом предању, он није добио сагласност за градњу цркве од црковних власти, па је саградио кришом, у дијелу појате његове куће, тако да је била сакривена од погледа. По казивању мјештана овог села, исти Маровићи, у чијем засеоку се налази црква Свете Тројице, су се касније иселили услед неке епидемије, а њихових потомака, који знају да су поријеклом из Грбља, данас има и у Хрватској.
У непосредној близини ове црквице, налазе се развалине куће Маровића, чији зидови са пањегама представљају оградни зид око овог малог храма.
Храм је веома пострадао у земљотресу 1979. године.
Заслугом мјештана овог села и Одбора за обнову, црква је обновљена из темеља. Сваки камен старе цркве је уредно одложен и након неопходних радове на ојачању цркве, поново у њу уграђен.
Извршено је  фрескописање обновљеног храма секо технологијом.
У току је уређење дворишта око храма које је поплочано каменим мозаиком са озиданим мјестима за сједање.
У храму се служи на храмовну славу – Тројичиндан. Тада се у овом храму и његовом дворишту сакупи велики број вјерног народа, како из овог, тако и из других доњогрбаљских села.
По завршетку свете литургије, сабрани вјерни народ са крстом, литијским барјаком и иконама, уз пјевање славског тропара, иде се у трикратни литијски опход око храма.

Слике: