HyperLink
Контакт:

Свети апостол Вартоломеј

Село: Кримовице

Овај омањи храм се налази у кримовичком засеоку - Неоди, на заравни са које се пружа прекрасан поглед на отворено море.  Око храма је гробље са старим и новим гробовима, од којих су старији типа ''саркофага''. Храм са гробљем окружен је каменом оградом са капијом на сјеверној страни.

 Не постоји поуздан податак о времену настанка храма. По сачуваном предању  храм потиче из 16 вијека, док писани извори указују да је подигнут врије 18 вијека. Обзиром да је посвећен Христовом апостолу претпоставља се да је много старији.

Његова висина је повећана у 18. вијеку. Иконе на иконостасу сликао је Јосиф Катурић, калуђер из манстира Бање код Рисна, 1890. године. У цркви се налази икона Богородице са Христом, рад сликарске школе Димитријевић–Рафаиловић, за коју се претпоставља да потиче са старог иконостаса. 

Младен Црногорчевић у књизи ''Цркве у Грбљу'' о овом храму између осталог, казује сљедеће: 

''Малена црква у у Неходима близу засеока Турије. Првобитно је била исте величине, али нешто нижа. На сјеверном је зиду урезан један крст. Око цркве има старих гробница, а између нових истичу се породице Микијеља и Масловара. Антиминс, је израдио Христифор Жефаровић "илирско-рашки зоограф" у првој половини 18. вијека, од кога има такођер антиминси у црквама: Св. Саве у Ковачима, Св. Јована у Кролима и Св. Петра у Доњим Маинама. Натпис на звону: 1796. Источно од цркве познају се развале неке прастаре црквице, којој је на мјесту очувана св. Трапеза. Ту мјесност зову Крст (''на врх Крста'')''.

Храм је пострадао у земљотресу 1979.године. Обнова је извршена залагањем Црквене општине и мјештана већ 1985. године. Спада међу прве обновљене храмове у Грбљу, када се још није ни помишљало на обнову других храмова са овог подручја.

У храму се налази Јеванђеље поклоњено од Митрополита Митрофана Бана, са посветом датираном на Благовјести - Цвијети, 1906.године.

На храмовној слави 24.јуна 2009.године у овом храму свету литургију је служио Његово Високопреосвештенство, Митрополит црногорско-приморски, г. Амфилохије.

 У овом храму се у току године служи највећи број литургија у Доњoгрбаљској парохији.


Прикажи већу мапу

Слике: