HyperLink
Контакт:

Свети Никола Чудотворац

Село: Главати

Црква је посвећена Св Николи, тачније Преносу моштију Св Николе, (22. мај), који празник је њена храмовна слава. 

Ова црква је некада била саборна, а сада је гробљанска.

Младен Црногорчевић у свом дјелу ''Цркве у Грбљу'' о овој цркви наводи: ''Првобитна црква била је малена, живописом украшена. Живописао је Данил Димитријевић, благословом митрополита Саве и Василија Петровића-Његоша, 1757. године, а настојањем кнеза Воина Бојковића, Ива Бајковића и ондашњег пароха, попа Јова''

Подигнута је на темељима старе цркве из 1757. године. 

Нови иконостас, као и једно звоно, овој цркви је поклонио  1898.године, црногорски Митрополит, Његово Високо Преосвештенство, Митрофан Бан (1840-1921), који је рођен у селу Главатима. 

О приложницима и прилозима за овај храм, у Шематизму Бококоторско-дубровачко-спичанске епархије налазимо ове записе:

1898.

Митрополит Митрофан Бан: иконостас, једно одејаније за свештеника и дискос

Поп Филип Микијељ: плочу за свету трпезу

1902.

Сељани: четри свијећњака од туча

1904

Побожни христијани настањени у Цариграду 100 круна

1906.

М. Клауђеровић: полилеј

Црква је пострадала је у земљотресу 1979. године. Обнављана је у периоду од 2001. до 2011. године. Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је у овој цркви служио службу Божју на празник Преноса моштију Св. Николаја Мирликијског 2011.године, када је извршио освештање ове обновљене цркве.

Одбор за обнову храма је поводом освештања издао пригодну монографију о храму, коју је приредила Луција Јелушић Ђурашковић.

У храму се служи света литургија више пута у току године, а осим на храмовну славу, увијек и на Воздвижење Часног Крста-Крстовдан (27. септембар).

Слике: