HyperLink
Контакт:

Свети Никола Чудотворац

Село: Братешићи

Младен Црногорчевић је о овој цркви оставио скроман запис:
''Малена црква обновљена 1868.г. Око цркве је гробље, заокружено високим зидом. Најљепша од свих гробница је она породице Д. Вукотића''
Црква је грађена од сивог тесаног камена. Једнобродна је грађевина, издужене основе са по два прозора са јужне и сјеверне стране и звоником на преслицу са једним звоном. Испред улаза у храм је поплочано двориште око којег се налази активно сеоско гробље ограђено каменом оградом са капијом са западне стране.
Митрополит Амфилохије је освештао ову цркву 14. јуна 2009. године након њене обнове о чему је ''Светигора Прес'' објавила:
''Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије освештао је данас обновљену цркву Светог Николе у селу Братешићи у Горњем Грбљу и у њој служио Свету архијерејску литургију.
''Овај храм су прије скоро двије стотине година саградили паметни људи'', рекао је Владика у архипастирској бесједи вјерницима. ''И нико неће рећи да тај храм ниче сам по себи. А има оних који уче тако чак и дјецу да је космос настао тек тако. Није тако. Иза свега постојећега постоји вјечна Божанска мудрост уграђена у све постојеће'' рекао је он.
''Човјек ништа друго и не ради до што открива тајне и законе те вјечне Божанске мудрости. Јер, све што је човјек створио није ништа друго него копија онога што је Бог уткао у свеукупну творевину'', објаснио је Митрополит Црногорско-приморски.
''Дакле, Светиња Божја, закон Божји уткан је у Божју творевину. Светиња Божја је уткана у људску природу и човјек је призван, не да остане при ономе што јесте, него да од онога што му је Бог дао, што је Бог уградио у њега, он то обликује и тиме господари'', закључио је Митрополит Амфилохије.
У току Свете литургије крштен је слуга Божји Миливоје, а након службе организована је трпеза љубави.
Заслужнима за обнову цркве Светог Николе Владика је подијелио захвалнице одбора за обнову храма, а Митрополиту Амфилохију и онима најзаслужнијима за обнову ове Светиње додијељени су медаљони са угравираним ликом Светог Николаја Мирликијског.
Домаћин данашњег сабрања у Братешићима била је породица Ћетковић''.

Слике: