HyperLink
Контакт:

Свети Никола Чудотворац

Село: Љешевићи

Налази се у пољу испод села Љешевићи. По сачуваном предању, потиче из 18. вијека. Скромних је димензија и без звоника. Црква није гробљанска и око ње је двориште, поплочано каменим плочама.

Младен Црногорчевић је о овом храму забиљежио сљедеће: ''Малена црква са препратом, а без звоника. По постанку није стара. На иконостасу је забиљежена година 1802. и како по томе, тако и по изради, може се казати, да је то радња ''Георгија Даскаловића од Рисна'', који је живописао иконостас цркве Св. Јована у Загори, годину позније''.

Послије Другог свјетског рата у овом храму  је једно вријеме био магацим пољопривредног добра. Оштећен је и у земљотресу 1979. године. У њему се деценијама није служило, тако да ни старији људи села Љешевића нијесу памтили када се у њему посљедњи пут служило.

Његова обнова је отпочела 2010. године. Заслугом Одбора за обнову овог храма, сељана села Љешевића и других приложника, храм је у потпуности обновљен 2012. године, а његово освећење је извршио митрополит црногорско-приморски, господина Амфилохије, 16. јуна 2013. године уз молитвено учешће великог броја вјерног народа из Грбља, Боке, Црне Горе, Србије и Русије.Преносимо дјелове из митроплитове бесједе:

''Овај свети храм није појао више од 100 година. Међутим код Бога и у Богу је хиљаду година као један дан, а један дан као хиљаду година. Тако да данас, обнављајући овај храм и положивши у њега мошти светих мученика из Свете лавре Саве Освећенога и преко њих пренијевши благослов од Свете земље и гроба Христовог и одслуживши Свету литругију, само смо наставили онај свештени пој који је овдје трајао вјековима, од времена када су први наши преци овдје положили камен темељац светињи''.
Митрополит је благослловио Грбљане који су обновили храм са ријечима:
''Господ их је просветио, Дух Свети им се дотакао ума њиховог и срца њиховог, па и ако Грбаљ има толико дивних храмова ево није заборавио и овај да обнови. Чували сте и сачували у тегобним врменима ропства млетачког, аустроугарског, нацифашистичког и комунистичког, своју душу, вјеру, храмове...Видим овдје међу вама и крст са оцилима који је симбиол слоге и заједништва и који значи: ''Царе царева помажи онима који тебе служе'' - из времена династије Комнена када је настала српска држава па смо узели од њих заставу. Међутим, добро је и ово наше тумачење да само слога Србина спасава и не само Србина него и свако биће''. 

Митрополит је најавио изградњу светог саборног храма посвећеног Светом великомученику Лазару на Комнику у Радановићима, као знак заједнице у бићу народном са страдалним и распетим Косовом и Метохијом. Похвалио је Грбљане казавши да ту још и има ћирилице, за разлику од Цетиња гдје је потпуно исчезла ''лише Митрополије и Богословије''.

У вези са нашим писмом, митрополит је рекао сљедеће:''Хвале се моји Цетињани Октоихом, али заборавили писмо Октоих и њихова дјеца то више не умију читати. Зато Грбљани обнављајте Ћирилово писмо и даље. Свака част нашој браћи Европљанима. Идемо ми у интеграције, али то не значи да изгубимо своју душу, савјест и свијест, достојанство, културу, језик и писмо''.

На крају, митрополит је позвао на обнову златног превлачког и крста на Ловћену.

За пожртвовано прегалаштво у обнови божјих храмова у Грбљу и за показану ревност у служењу Христу Богу и ближњима својим, на предлог пароха Доњогрбаљског, оца Јована Рајака, похваљени су: Дејан Штилет, Синиша Гобовић, Дарко Гиљача, Тихомир Гобовић, Миливој Штилет и Јовица Јановић.

Испред Одбора за обнову овог храма, Дејан Штилет из Љешевића је казао да су у селу Љешевићима пет цркава: Свети Богородица, Свети Харитон, Света Петка, Свети Ђорђе и Свети Никола и да су са данашњим даном све доведене до намјене за богослужење. Према његовим ријечима, Одобор је уз благослов митрополита кренуо у реновирање храма 2010. године, уз велику помоћ бројних приложника. Штилет је навео и да је жеља сељана да се уз благослов митрополита реновира и Михољска Превлака гдје и Љешевићи имају удјела.

Освећењу је присуствовала Марина Јовићевић, конзул Србије. Бесједио је иНамјесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић који је изразио наду да ће Грбаљ дати и ђаке за Богословију.

Предсједник Црквене општине Грбаљ, Пеко Мазарак, је рекао да је са данашњим даном, од 64 цркве у Грбљу, обновљено укупно 50.

За бројне учеснике на литургијском сабрању припремљена је богата трпеза љубави.

У овом храму служи се света литургија 18. Децембра, уочи Никољдана, обзиром на постојање више храмова посвећених истом светитељу у доњогрбаљској парохији (у Бигови, Главатима и Кримовицама).

Слике: