HyperLink
Контакт:

Успеније Пресвете Богородице-Света Госпођа

Село: Љешевићи

Храм Успења Пресвете Богородице-Свете Госпође је саборни храм села Љешевића. Налази се у центру овог села. Ова омања црква има звоник на преслицу са три звона. Око ње је поплочано двориште ограђено каменим зидом поред којег пролази сеоски пут који води ка селима Врановићи и Бигова.

О овој цркви Младен Црногорчевић биљежи: 

''Малена црква, којој је иконостас израђен за попа Димитрија Зеца 1875. г.

Љешевићи су били саставни дио Михољског Збора (Sborro de S. Michiel, Zupa se S. Michiel) од прве четвртине 13. до половине 15. в. , са тога се врло често спомињу у прошлим временима. Као такови били су одломак опћине Кртољске до 1865.г. Сусједну им низину запрема већ помињано историјско Солиоцко поље из Солила (Равна Солила, Царева Солила), негда својина Неманића, Балшића и превлачких епископа  и митрополита.

До Штилетова гувна, које дијели Љешевиће од Врановића, допирала је граница Црнојевића, тзв. Иванбеговина. Љешевићима припадаше и дио луке у Бигову, а Иванбеговина се отезала тамо опет до тзв. Ђенералова Камена.''

Не зна се када је настала ова црква, већ само наведени податак о датуму израде њеног иконостаса који је израдио иконописац Јосиф Катурић, калуђер манастира Бања код Рисна. Овај иконописац је израдио иконостасе у цркви Свете Вартоломеја у Кримовицама и цркви Светог Саве на Савиној Главици.

У Шематизму Бококоторско-дубровачко-спичанске епархије уписани су неки поклони приложени овој цркви:

1905 – Анђе Штилет сребрно кандило од 100 кр

1908 – Маре Јановић, сребрно кандило вр. 100 кр

Храм је страдао у априлском земљотресу 1979. године. Обнова је отпочела 1988. године и окончана 1991.године, када је извршено његово освештавање.

У храму се служи више пута у току године, а редовно на Цвијети, на Стару Годину (13. јануара) – вечерња служба, Свету Гликерију (Георгију) - завјет села Љешевића (26. април) – вечерња служба са литијом око храма, као и пред почетак Госпојинског поста (13.августа).

 

Слике: