HyperLink
Контакт:

Свети Великомученик Георгије - Укропци

Село: Кубаси

Малена црква у  Укропцима, запустјелом засеоку села Кубаси. До ње се стиже макадамским путем који од села Кубаси води ка Побрђу.
Црква је издужене правоугаоне основе, која је резултат продужавања првобитне цркве. Грађена од тесаних камених блокова, са дебелим зидовима и масивним звоником на преслицу на којем је једно звоно.
Око цркве је пространо двориште, ограђено сухомеђом. Храму се прилази капијом која се налази са његове западне стране. Са сјеверне и јужне стране храма налази се активно сеоско гробље, око којег су маслинова и храстова стабла
 Иконостас за ову цркву радио је Даскал Рафаиловић из Рисна.
На иконостасу је натпис о приложницима у којем се помињу мјештани Укропаца: поп Иво Милојко, Нико Ивов Куњић, Нико Воинов Кнежевић, Марко Беговић, '' за вјечни помен себи и својим родитељима''.
У Шематизму Бококоторско-дубровачко-спичанске епархије за 1875. годину записано је да је 1875. године Нико Беговић приложио за ову цркву сребрни путир, дискос и кандило
Храм је пострадао у великом земљотресу 1979. године и у току је његова обнова.
Из Укропаца је био родом протођакон Стево Беговић, који је као несвршени богослов одступио са Краљевском војском крајем другог свјетског рата и успио да се настани у Сан Дијегу. Приликом долазака у отаџбину саслуживао је на светим литургијама служеним у овом храму. Остало је забиљежено да је прву такву литургију у којој је именовани саслуживао, служио  парох Доњогрбаљски, отац Јован Рајак, на Благу Марију (4. августа) 2003.године.

Слике: