HyperLink
Контакт:

Свети Пророк Илија - Стара црква

Село: Загора

Претпоставља се да је стара црква Светог Илије у Загори изграђена у 17. вијеку. По њој је њена околина добила назив Сутулија (испод Светог Илије). 1867. године, поред ове мале цркве, изграђена је нова, велика црква, такође посвећена Светом Илији.
Црква је скромних димензија са звоником на преслицу, са једним звоном. Уз њену сјеверну фасаду постоји бистјерна, а са западне стране, са десне и лијеве стране врата, уз зид цркве, су камене клупе за сједање. Са платоа на којем се налази ова мала црква простире се прекрасан видик на отворено море, са којег се за ведрих дана могу видјети обале Хрватске и Албаније
У цркви се налази гроб монаха Хрисантија Костовића, који је заслужан за прибављање прилога за изградњу велике цркве Светог Илије. На источној страни комплекса Сутулија, поред борова, налазе се остаци некадашње ''ћелије'' у којој је боравио монах Хрисантије, утемељивач великог храма.
Њен западни зид је пострадао у земљотресу 1979. године, а 2007. године, заједно са обновом великог храма Светог Илије, отпочела је обнова и овог малог, старог храма. Храм је добио звоник а обављени су и радови на обнови његовог крова и бистјерне. У току је санација његове унутрашњости.

Слике: