HyperLink
Контакт:

Успеније Пресвете Богородице-Света Госпођа

Село: Побрђе

Храм Успенија Пресвете Богородице - Свете Госпође припада селу Побрђу у Доњем Грбљу. Како се налази у непосредној близини Радановића, о њему се говори и као о храму Свете Госпође у Радановићима. Храм се налази на удаљености од 5 км од Котора, 12 км од Будве и 3 км од Тивта.

Потиче из XII вијека. Првобитна црква била је посвећена Светој Катарини, док је Успењу Пресвете Богородице посвећена послије страховитог земљотреса у XVI вијеку.

Храм је кроз историју три пута рушен, Младен Црногорчевић у студији ''Цркве у Грбљу'' о овом храму и његовом оштећењу у устанку из 1869.године наводи: ''Малена црква, која је изгорела кад и толико других 1869.г''. Највише понижење у својој вишевјековној историји храм је доживио средином двадесетог вјека. После другог свјетског рата једно вријеме служио је као магацин за пољопривредно добро, а затим се у њему затварала и стока. У народу је остало запамћена прича о овом храму који је био препуштен зубу времена у послијератним приликама, па се десило да је пао његов трошни свод и убио краву која је у њему била затворена. 

О разграђивању храма, шездесетих година прошлог вијека и о употреби његовог камена за изградњу потпорно-оградног зида око храма Светог Саве у Тивту, који се у то вријеме довршавао, сазнајемо из монографије ''Храм Светог Саве у Тивту'', аутора Васка Костића из Тивта. У истој је пренесена садржина дописа Доњогрбаљске црквене општине број 56 од 12.августа 1967.године:

''Дана 2. и 15. јула т.г. личним разговором Његовог Високопреосвештенства Православног Митрополита Црногорско Приморског, господина Данила, уступили смо вам камење са срушеног храма Успенија Пресвете Богородице у Побрђу-Грбаљ, за изградњу порте новог храма Светог Саве у Тивту''.

Послије одношења камена са храма, услиједила је продаја плаца гдје се налазио тада већ порушени храм, једном приватнику који је на овом мјесту правио бетонске блокове. Ово је за једно вријеме запечатило судбину храма, јер су његови темељи били забетонирани бетонском плочом. 

У новије доба храм доживљава своју потпуну обнову и ускоро се очекује његово освештавање. Обзиром да је више храмова у Доњогрбаљској парохији посвећено Успенију Пресвете Богородице, то је као његова храмовна слава одређен Источни Петак (први петак по Васкрсу). На дан храмовне славе, литургију у овом храму у којој се окупи велик број вјерног народа из Грбља, Тивта и Котора, служе свештеници  грбаљских и которских парохија. 

Сваке године, послије вечерње службе на дан храмовне славе цркве Свете Недјеље у селу Пелинову у Горњем Грбљу, креће литија, која окупи бројни народ овог краја, која иде све до храма Свете Госпође у Побрђу,  тј Радановићима у којем се служи кратки молебан.

Око обновљеног храма изграђена је ограда унутар које се налази Парохијски дом у изградњи. 

Слике: