HyperLink
Контакт:

Свети Јован Крститељ

Село: Пријевор

Код Младена Црногорчевића у студији ''Цркве у Грбљу'', која је сачињена почетком XX вијека о овој цркви је остављен овај запис:

''Малена црква при цркви Св. Петке. Како је у њу ударио гром два пута, срушио је звоник и чест прочелног зида, свод је попуцао а и црепова је понестало''.

Црква је мањих димензије и налази се недалеко од цркве Свете Петке Римљанке, са којом има заједничко двориште са активним сеоским гробљем. Веома је пострадала у земљотресу 1979. Обновљена је из темеља 2013. године.

Са десне стране улазних врата налази се ктиторска плоча:

''Црква Светог Јована Крститеља Пријевор - Сеоца. На темељима старе цркве саграђена је нова 2013. од заоставштине Луке Јовова Ковачевића и његове жене Маре. Цркву су саградили наследници Ковачевић Срета, Марка и Николе у помен Луки Јововом Ковачевићу. Црква је предата вјерницима на употребу 2013. године''

Црква је обновљена у потпуности и снадбјевена свим потребним богослужбеним стварима Очекује се њено освештавање.

Грађена је од сивог украсног камена. Има звоник на којем је једно звоно и по један прозор на сјеверној и јужној страни. Изнад врата је украсна розета. Са западне стране лијево и десно од врата, има мале пижуле за сједање. Иконостас је од изрезбареног дрвета, са иконама Христа и Бодородице, Светог Јована Крститеља, Светог Архангела Михаила и сценом Благовијети на дверима. У горњим дјеловима на иконостасу су насликани Јеванђелисти и сцена Тајне Вечере. Под је поплочан бијелим каменом из Љешевића.

Слава  је овог храма је Сабор Светог Јована Крститеља (20. Јануар), који је уједно крсно име већине пријеворских братстава.

 

Слике: