HyperLink
Контакт:

Свети Никола Чудотворац - Свети Никола на Хриди

Село: Кримовице

Ова малена завјетна црквица налази се на хриди испод села Кримовице, недалеко од плаже Трстено.

О њој је Младен Црногорчевић у књизи ''Цркве у Грбљу'' записао сљедеће:

''Капела на хриди, која стрши десетак метара далеко од краја. У њој једва може да стоји до пет особа. Нити има звоника, ни олтарске апсиде и зидана је уопће као какова војна караула. Једно звоно, смјештено негдје око 1890. г. , виси о превијеној гвозденој шипци. На црквеном зиду споља је израђен лик Св. Николе у византијском стилу. Предање казује, како је ову капелу зидао неки Грк као завјетну црквицу, пошто се спасио од непогоде при околним хридима.''

На аустријској ђенерал-штабној карти (1: 75.000) ова је хрид обиљежена као ''Scoglio Nicolo''.

Порушена је у априлском земљотресу 1979. године. 

Нова црквица је саграђена на копну и пренијета и причвршћена на хрид испод Кримовице 28. септембра 2003. године. Носилац послова на обнови био је Одбор за обнову храма Св. Николе на хриди који је основан у Манастиру Подластва.

Пројекат за нову цркву Светог Николе урадили су Борислав Вукшић, Биљана Глигорић и Татјана Рајић.

Црквица је у основи величине 1.5 x 2.5 метара, док је њена висина са звоником 3.5 метра. Тешка је, заједно са постољем, преко 14 тона. Има звоник на преслицу са једним звоном. Радове у камену обављени су каменорезачком атељеу ''Франовић'' из Котора, уз употребу камена из околине Даниловграда. Звоно за овај храм је прилог Љуба Барановића из Сутваре, који је извршио и његово постављање. 

Својеврсан подвиг био је транспорт црквице и њено постављање на хриди подно села Кримовице. Утовар дизалицом ''Монтенегроекспреса'' и њен истовар на Сајму у Будви обавио је Војо Бајковић из Главата. Затим је, након што је копнени превоз извршио Станко Магуд из Наљежића, утоварио на војну пловећу дизалицу, која је укрцала на реморкер браће Маловић из Бијеле. Тако је воденим путем довезена од тиватског ''Арсенала'' до Кримовице. На крају, цркву је високо изнад хриди подигла дизалица, а потом уз помоћ припадника Војске Србије и Црне Горе постављена на припремљени плато на врху хриди. Неимари из атељеа ''Франовић'' из Котора су је бетоном и жељезом причврстили за подлогу.

Освећена је 27. јула 2006. године од Митрополита Амфилохија, када је у њој служена света архијерејска литургија.

''Светигора прес'' је овако забиљежила о овом догађају:

 ''Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је јутрос, са свештенством, Свету Архијерејску Литургију и освештао цркву Светог Николе на Хриди код Кримовице, у Грбљу. 

У својој архипастирској бесједи окупљенима, Високопреосвећени Архиепосикоп Цетињски г. Амфилохије je подсјетио на ријечи из Светог Јеванђеља:

„Што се бојите маловјерни, вјера је она основа на којој је све сазидано што је саграђено“.

Господ нам је данас дао мирно и благословено вријеме да би се сабрали у лађама око ове лађе, око цркве Светог оца Николаја; да освештамо овај Свети храм, прославимо име Христово и утврдимо се у вјери Његовој. Христос „ би оне ријечи: „Што се плашите маловјерни“ могао и данас нама да упути, јер се и ми често уплашимо због бура, невоља и искушења овог живота, којих заиста није мало. И као што свако вријеме има своје бреме и своја искушења, тако и ово наше вријеме, и ово наше мјесто, овај наш простор, овај наш народ, имао је, и још увијек има, и те како велика искушења. Због великих бура и вјетрова духовних који на нас ударају, важно је сјетити се ових Христових ријечи“, рекао је Архиепископ Амфилохије''.

Слике: