HyperLink
Контакт:

Светосавски сабор 2018. године

Објаљено дана 05.02.2018. у 19:40

У манастиру Светог Саве - првог Архиепископа и просветитеља српскогна Савиној Главици у Доњем Грбљу и ове године је за подручје Грбља саборно прослављен Савиндан, традиционалним Савинданским сабором.

Ове године је за Савиндан било изузетно лијепо вријеме. Изузетан је био и број вјерног народа који се окупио на Савиној Главици, у још већем броју него ранијих година, откако је 2010. године основан манастир при храму Светог Саве на Савиној Главици.

Сабор је отпочео светом архијерејском литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски, Господин Амфилохије са свештенством. Светој служби Божјој молитвено су учествовала и бројно монаштво околних манастира.У току литургије крштена је дјевојчица Александра.

У литургијској бесједи Владика је рекао да су већина путева којима људи ходе на земљи уствари распућа која се често претварају у беспућа и да је само један пут, Христов пут који води у живот вјечни.Тим путем је Свети Сава повео свој народ – путем Христовим, који води, не у смрт и у ништавило и пролазност, него путем који води у вјечни и непролазни живот, који води у Царство небеско, рекао је Митрополит црногорско-приморски и поручио да се морамо вратити часноме крсту, Светоме Сави и Светоме Петру Цетињскоме.

Поводом храмовне славе светиње на Савиној Главици пререзан је славски колач, а Владика је дјеци подијелио светосавске поклон пакетиће. Затим су дјеца са вјеронауке извела пригодан светосавски програм. Његово Високопреосвештенство подијелило је окупљеним иконице са ликом Светог Саве Српског.

Славску трпезухришћанске љубави вјерни народ овог краја са сестринством манастира Свете Саве приредили су у просторијама нове гостопримнице при манастирском конаку.

Обавјештења: