HyperLink
Контакт:

Прослава Божића 2018.године

Објаљено дана 07.01.2018. у 20:02

Празновање Рождества Христовог 2018. године у Црквеној општини Грбаљској отпочело је са литургијским сабрањима на Бадњи дан и настављено традиционалним налагањем бадњака грбаљских села у порти манастира Подластва.

Грбаљски бадњак ношен је као и осталих година у Котор, гдје је након литије кроз град уприличено саборно налагање бадњака пред храмом Светог Николе у Старом граду, а затим је служена вечерња служба.
На Бадњи дан, у манастиру Свете Матроне московске у Ковачима, архимандрит Бенедикт Јовановић је служио свету литургију, након чега се у порти манастира приступило налагању бадњака. Фотографије са овог сабрања погледајте на овом линку.

Посјетили смо и сестринство манастира Светог Саве у селу Главати и забиљежили како је за Божићни празник украшена црква и гостопримница овог манастира.

Ове године је уведена веома добро прихваћена новина у погледу времена богослужења Божићне литургије, која је у манастиру Подластви служена у поноћ Бадњег дана, тј на сам Божић у 00.00 часова. Литургији је претходило празнично Божићно јутрење. Служио је парох ластвански, јереј Бранко Богојевић, којем је саслуживао свршени богослов Лазар Крстић из Пријерада. Литургијском саобрању је присуствовао велик број вјерног народа, међу којим и бројна дјеца, која су помагала у олтару и пјевала за пјевницом. Црква је била покривена сламом, украшена божићним дрветом и све је одисало атмосвером Витлејемске ноћи у којој је рођен и на сламу положен Богомладенац Христос, рукама Пресвете Богородице.

Послије читања Божићне посланице Његове светости Патријарха српског Господина Иринеја и причешћа великог броја вјерног народа, сабрање је настављено у пространој новој благоваоници овог древног манастира у којем је сестринство приредило богато послужење.

Радост Божићног окупљања увећала су дјеца: Христина, Нина и Јована Царевић и Милош и Никола Пима, која су пјевала пригодне пјесме. Фотографије са Божићне литургије у манастиру Подластви погледајте овдје.

Обавјештења: