HyperLink
Контакт:

Прослава Источног Петка у Побрђу-Радановићи

Објаљено дана 26.04.2017. у 18:25

На Источни Петак, 21. априла 2017. године, литургијским сабрањем у обновљеном храму Успенија Пресвете Богородице у Побрђу - Радановићи, прослављена је храмовна слава Источни Петак – Живоносни Источник. Као и претходних година, свету литургију служили су свештеници из которских парохија: протојереј ставрофор, отац Момчило Кривокапић и јереј, Ненад Калем и пароси грбаљски: протојереј ставрофор, отац Јован Рајак и јереји Миајло Бацковић и Бранко Богојевић. За пјевницом је било сестринство манастира Свете Матроне Московске из Ковача.


Празнично славље ове године је увеличао веома вриједан прилог – иконостас израђен у изрезбареном бијелом камену, дар Синише Гобовића из Љешевића. Истинска љепота новог каменог иконостаса ће се тек показати када се на њему буду поставиле иконе и заврши комплетна обнова храма.


Послије свете Тајне причешћа којој је приступио бројни вјерни народ, међу којим и велики број дјеце, отац Момчило Кривокапић је у својој бесједи казао да  овај храм који је у прошлом вијеку био разграђен и поруган, као и сва света мјеста на крају, кад то буде Божја воља буду прослављени, јер се већ пар година на овом мјесту, након обнове која је услиједила служи литургија и прославља Богородица - Живоносни Источник- први петак по Васкрсу, као храмовна слава.


 Подсјетимо да овај храм потиче из XII вијека и да је неколико пута био рушен, а последњи пут шездесетих година прошлог вијека када је у потпуности разграђен, а земљиште на којем се налазио продато приватнику који је на овом мјесту правио бетонске блокове.

Након свете литургије, домаћини су у порти храма приредили богату празничну трпезу љубави за све окупљене на овом литургијском сабрању. Погледајте фотографије са ове храмовне славе на овом линку.

Обавјештења: