HyperLink
Контакт:

Са парохија-август септембар 2016.

Објаљено дана 02.10.2016. у 12:06

          13.08.2016. године, на завјет села Љешевића, који се прославља сваке године на поменути дан, пред почетак Успењског поста, протојереј ставрофор, отац Јован Рајак служио је свету литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Љешевићима.

Тог дана, сељанин Миливој Штилет је унио у храм икону Пресвете Богородице ''Казанска'', у посебном дрвеном кивоту. Икона потиче из 1901. године. Поклон је руског држављанина, муслиманске вјероисповјести, сада настањененог у Бигови, као знак благодарности Богу за сва добра на здравственом и породичном плану, која су услиједила у његовој породици након настањења у Бигови.

 *** *** *** *** *** *** *** *** ***

На Успење Пресвете Богородице, 28.08.2016. године, први пут је послије много година служена литургија у храму Свете Госпође у Наљежићима. Овај храм се тренутно налази у обнови, након што је пострадао у земљотресу далеке 1979. године. Поново је президан и постављен је нови кров, а у току су радови на његовој потпуној обнови.

 *** *** *** *** *** *** *** *** ***

          30. 08.2016. године, у навечерје празника Светог Јована Рилског, који је слава конака манастира Светог Саве на Савиној Главици у Главатима, по први пут је у овом манастиру служено бдјење са литургијом у продужетку. Бдење је отпочело у 9 сати увече, а вјерни народ је испунио цркву и порту. Литургију је служио отац Бенедикт уз саслужење монаха манастира Подмаине.

 *** *** *** *** *** *** *** *** ***

          У мјесецу августу 2016. године, рађен је фрескопис на дијелу свода у храму Светог Великомученика Георгија у селу Главатима у Доњем Грбљу. Осликан је Пантократор са Јеванђелистима, вјештом руком фрескописца Милована Белошевића, који потиче из доњогрбаљског села Ковачи, засеока Бјелошевићи, одакле су се његови преци иселили за Метохију.

 *** *** *** *** *** *** *** *** ***

          У манастиру Подластва у току су обимни радови на изградњи параклиса Светог Цара Лазара са пространом гостопримницом у његовом приземљу и на спрату. Почетком септембра 2016. године отпочело се са покривањем крова на параклису и гостопримници.

 

 *** *** *** *** *** *** *** *** ***

На Рождество Пресвете Богородице, 21. септембра 2016. године прослављена је храмовна слава Манастира Подластве. Ове године је било изузетно свечано, јер је архијерејску литургију служио Митрополит црногорско-приморски, господин Амфилохије и Епископ каракаски и јужноамерикански Руске заграничне цркве господин Јован,уз саслужењебококоторског свештенства. За бројне окупљене на литургијском сабрању приређена је трпеза љубави у новоизграђеној гостопримници.Снимак са ове свечаности и прилоге које је приредила наша Митрополија погледајте на овом мјесту.

*** *** *** *** *** *** *** *** ***

У току септембра мјесеца 2016. године окончани су радови на поду припрате храма Светог Великомученика Георгија у Пријерадима, као и на фуговању зидова на овом храму и његовом црквеном комплексу. Тим поводом, као и по окончаним свим досадашњим фазама градње,  у припрати овог храма, Одбор за обнову приредио је богату трпезу љубави. На сабрању су били, поред мјесног горњогрбаљског пароха, јереја Миајла Бацковића и пароха ластванског, оца Бранка Благојевића и представници Завода за заштиту споменика културе и Дирекције за уређење и изградњу Котора, као и представници извођача и приложници овог храма. О овом сабрању у Пријерадима, погледајте фотографије на овом линку.

 

Обавјештења: