HyperLink
Контакт:

Прослава Св Недјеље у Пелинову 2016. године

Објаљено дана 10.08.2016. у 21:44

Храмовна слава Свете мученице Недјеље у Пелинову 2016. године је прослављена у прву недјељу у августу, 7. августа.
Ове године храм је своју славу дочекао у јеку радова на уређењу ограде која окружује његово пространо двориште. У дијелу ограде непосредно уз капију, уграђени су фрагменти древног цјевовода, израђеног од цигле, који је прије пар година откопан у дворишту око храма.
Светој литургији је началствовао отац Срђан Тешић, парох шумарички, којем је саслуживао мјесни парох, отац Миајло Бацковић, док је отац Јован Рајак, парох доњогрбаљски био за пјевницом. Литургија је служена у препуном храму а светој Тајни причешћа приступио је велики број вјерног народа. Бесједио је отац Срђан Тешић, који се обратио са ријечима пастирске поуке о празнику и прочитаном јеванђељу.

 

Фотографије са литургије погледајте на овом мјесту.
Вечерњу службу поводом храмовне славе служили су отац Срђан Тешић, отац Јован Рајак и отац Немања Кривокапић парох которски уз молитвено учешће вјерног народа овог краја са почетком у 18.30 часова, Иако је дан прије празника и на сам дан празника ујутро падала киша, послије подне се разведрило, тако да киша није ометала традиционалну литију која је поводом храмовне славе кренула након вечерње службе до новообновљене цркве Свете Госпође у Побрђу (Радановићи). Уз пјевање тропара у литији је ношен кивот са дјеловима моштима непознате светитељке који се чувају у овом храму, као и иконе, крстови и литијски барјаци. Послије краће молитве у храму Свете Госпође, литијска поворка се вратила до храма Свете Недјеље гдје је у порти храма благосиљан славски колач а окупљенима се обратио отац Немања Кривокапић.


За све окупљене на овом молитвеном сабрању вриједни и гостољубиви домаћини приредили су богату славску трпезу, а дружење у порти храма је потрајало дубоко у ноћ.
Фотографије са литије погледајте овдје.

Обавјештења: