HyperLink
Контакт:

Прослава Петровдана 2016.године

Објаљено дана 25.07.2016. у 16:33

У уторак, 12. јула 2016. љета Господњег, на празник Светих апостола Петра и Павла, у цркви Св. апостола Петра у селу Пелинову у Горњем Грбљу, свечано је прослављена храмовна слава и слава села - Петровдан.

Свету литургију служио је, парох горњогрбаљски, јереј Миајло Бацковић уз саслужење протојереја - ставрофора Јована Рајака. Светој Тајни Причешћа која је вршена у порти храма, приступио је велики број вјерника. Након свете литургије, служен је парастос свим упокојеним Пелињанима. Велики број вјерника који је присуствовао светој литургији имао је и прилику да се поклони чудотворним моштима великог Божијег угодника Св. Нектарија Егинског, које су се све до вечерње службе налазиле у цркви.

Вечерњу службу служили су јереји Ненад Калем, парох которски и Миајло Бацковић, након којег је услиједио трикратни литијски опход око цркве и читање светог Јеванђеља у порти храма уз резање славског колача и пјевање славског тропара. Након тога, приређена је славска трпеза љубави и традиционално дружење.

Прошле године започета је обнова ове древне светиње, откопавањем велике количине земље која се временом таложила на сјеверној стране олтара,  рушењем старих сухомеђа, зидањем нових камених зидова и градњом помоћног објекта за потребе цркве. У плану су радови на обнови самог храма.

 

Обавјештења: