HyperLink
Контакт:

Прослава Видовдана 2016.године

Објаљено дана 26.06.2016. у 18:15

Традиционално Видовданско сабрање у манастиру Подластви, ове године ће отпочети на светом архијерејском литургијом коју ће служити Његово Вископреосвештенство, Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством са почетком у 9.00 часова.
У продужетку свете литургије одслужиће се парастос свим пострадалим за крст часни и отечество.
     Видовданске свечаности наставиће се у порти манастира Видовданском академијом са темом:
''Са пјесмом се рађамо и са пјесмом умиремо'' - литургијски поглед на страдање српског народа од Светог Јована Владимира, преко Светог Цара Лазара до новомученика грбаљских, паштровских, будванских, маинских, кртољских и свесрпских.
Уводна ријеч: Његово Вископреосвештенство, Господин Митрополит Амфилохије
Празнична бесједа: Протојереј ставрофор Господин Гојко Перовић
Пјевачко друштво Грбаљ
Дјечје КУД ''Жупа'' из Никшића
Гуслари:
Никола  Крулановић и Иво Крстичевић
Соло извођачи:
Бранка Зечевић, Даница Никић и Тања Мушикић.


Ове године, манастир Подластва дочекује у новом руху, послије окончаних бројних грађевинских радова предузетих на старом конаку, као и радова на исушивању некадашње каптаже за воду којом је био оптерећен велики дио манастирског имања. Након исушивања, пронађени су темељи некадашњег конака, који се налазио са сјеверне стране храма и имао је већу површину од оне која је планирана да се и зградуу обнови манастирског комплекса.
На истој локацији започета је нова пространа гостопримница, која ће ове године по први пут дочекати госте на Видовданском сабрању.
Изнад гостопримнице изградиће се параклис посвећен Светом Цару Лазару.

Обавјештења: