HyperLink
Контакт:

Прослава храмовне славе Св Николаја-Главати

Објаљено дана 25.05.2016. у 22:26

У недјељу,  22. маја 2016.године, на празник Преноса моштију Светог Николаја Мириликијског Чудотворца (Прољетњи Никољдан) у храму Светог Николе у селу Главатима у Доњем Грбљу, свечано је прослављена слава овог храма.
Свету литургију служио је парох доњогрбаљски, протојереј ставрофор Јован Рајак, док је за пјевницом  било сестринство манастира Свете Матроне Московске из села Ковача. Отац Јован је у својој бесједи окупљеним на литургијском сабрању пренио своје утиске и благослове са  недавног ходочашћа у Свету Земљу.
Светој Тајни причешћа приступио је велики број вјерног народа, међу којим и доста дјеце. На овом црквено – народном сабору ове године су се окупили Главаћани, сада настањени у Главатским кућицама, Тивту, Будви, Котору, Баошићима, као и њихови гости из Љешевића и Ковача.


По окончању Свете литургије ишло се у трикратни литијски опход око храма са литијама и иконама и уз пјевање славских тропара, а затим се након читања јеванђеља у порти храма, у унутрашњости храма приступило резању славског колача.
Потом је, с обзиром на изузетно лијепе временске прилике, за све окупљене на храмовној слави припремљена богата славска трпеза љубави у дворишту храма.


Ове године, ризница храма је увећана прилогом Главаћанина,  Слободана Тичића, који је храму поклонио вриједну фотографију села Главата која датира из првих деценија прошлог вијека а направљена је са Савине Главице.

Обавјештења: