HyperLink
Контакт:

Обновљен завјет Светог Василија Острошког

Објаљено дана 14.05.2016. у 8:44

11. маја 2016. године у горњогрбаљском селу Пријеради обновљен је завјет прославе Светог Василија Острошког Чудотворца, служењем вечерње службе у  навечерје празника посвећеног овом светитељу.
Наиме, у овом селу је до дан данас сачувано предање да се због неке невоље која је задесила мјештане села, на дан 11. мај, половином XIX вијека отпочело са прослављањем Светог Василија Острошког Чудотворца као завјета овог села. Прослава завјета је због свима познатих послијератних прилика, престала 1945. године.


Радост обнове завјета је увеличала чињеница да је један дио у црквеном комплексу при храму Светог Георгија у Пријерадима, са његове западне стране, по жељи мјештана а на благослов Митрополита Амфилохија посвећен у част и славу Светом Василију Острошком Чудотворцу. У овом новом храму је по први пут служена вечерња служба на којој је молитвено учествовао велики број вјерног народа из овог и сусједних села.
У  новом овом храму – параклису, већ се налазе налоњ са иконом Светог Василија Острошког Чудотворца, а ускоро се очекује и добијање дијелића моштију овог светитеља, као и његово освештавање у склопу освешатавања храма Светог великомученика Георгија и цјелокупног црквеног комплекса у Пријерадима, који се раније називао ''капеланијом'', због школе која се налазила у припрати храма.


По окончаној вечерњој служби и литијском опходу око црквеног комплекса, горњогрбаљски парох Миајло Бацковић је окупљенима испред новог храма, у својој бесједи казао да је храм Светог Георгија са школом која је била у његовом саставу васкрсао и да је том приликом устао у већој слави и љепоти, обогаћен још једним, новим храмом, малим, али великим и значајним јер прославља великог Свеца и Чудотворца, Василија Острошког, који је највећи примјер васкрсења Христовог. Отац је подсјетио присутне да пред Господом не постоје мртви, да су за Њега сви живи, да су данас живи наши преци и да са нама стоји и Вук Врчевић и сви они учитељи и свештенослужитељи који су служили и учили нашу дјецу, као и сви наши преци.
Отац Миајло је пожелио да Свети Василије који је најљепше прославио Васкрсење Христово и његова моћ и сила увијек буде са селом Пријеради и да васкрсење храма буде васкрење села Пријеради и његових становника и благословио све оне који су помагали и помажу обнови црквеног комплекса. Он је позвао да се сви помоле за повријеђеног Жељка који је радио око овог храма и пожелио да га Господ подигне на ноге и врати му снагу и Свети Василије Острошки својим молитвама помогне његовој породици.


Затим су домаћини, као и увјек на молитвеним сабрањима у Пријерадима, за све на молитвеном сабрању припремили трпезу хришћанске љубави у пространој припрати при храму Св Георгија.

Фотографије са овог сабрања погледајте на следећем линку.

Обавјештења: