HyperLink
Контакт:

Монашења у Доњем Грбљу

Објаљено дана 14.05.2016. у 8:39

Радост празника Христовог Васкрсења ове године је увећана у Доњем Грбљу привођењем у монашки чин досадашњих искушеница манастира Свете Матроне Московске и Светог Саве, које је Његово Високопреосвештенство, Митрополит црногорско-приморски Господин Афилохије извршио 3. и 10. маја 2016. године.
Најприје је на Васкршњи уторак, 3. маја 2016. године Митрополит Амфилохије служио са свештенством Свету службу Божију у параклису Светог пророка Амоса и Светог великомученика Вита при манастиру Свете Матроне Московске у селу Ковачи, којом приликом је замонашио искушеницу Љубинку Никитовић, давши јој монашко име Јована.
Митрополит је у својој бесједи том приликом рекао да је сестра Јована добила монашке име по мироносници Јовани Хузовој, и пожелио јој да и она, као и њена небеска покровитељка, буде мироносица, свједок Христа васкрслога и носилац и благовјесник радости Хростовог васкрсења.


     По окончању свете литургије благосиљан је славски колач на темељима храма Свете Матроне Московске а затим је у манастиру за све на литургијском сабрању приређена славска трпеза.
Фотографије са овог сабрања погледајте на овом мјесту, а овдје  послушајте тонски запис који је забиљежио радио Светигора.
Радосно је било и 10. маја, на празник Спаљивања моштију Светог Саве Првог Архиепископа Српског у манастиру Светог Саве на Савиној Главици у селу Главатима, када је Митрополит Амфилохије са свештенством служио Свету литургију и замонашио искушеницу овог манастира Дијану Лакић и дао јо монашко име Јелисавета.
Митрополит је подсјетио да се Преподобне мати Јелисавете сјећамо уочи Светог Апостола Марка, да се она упокојила 540 године и да је од младости своје принијела себе на жртву миомирну Господу молитвама, подвизима и постом у манастиру Светих Козме и Дамјана у Цариграду, као и  да је остало за њу записано да је толико била обасјана свјетлошћу Христовог лика за којим је чезнула цијелог свог живота, да је њено лице сијало таворском, Божанском свјетлошћу, свјетлошћу Христовог Васкрсења жена мироносница које су прве дошле на Христов гроб.


Новопостриженој монахињи Јелисавети Митрополит је пожелио да до краја свога земнога живота буде свјетлост свијету, да носи Крст Господњи, да ходи путем Светога Саве на чијој главици је примила анђелски лик, да ходи путем своје небеске покровитељке Преподобне Јелисавете. Митрополит је рекао да се душа нове монахиње Јелисавете, невјесте Христове данас обукла у свеоружје Божје и да је од свих људи изабрала најљепшега, вјечнога и непролазнога Христа Господа, пожеливши јој да је Господ укријепи и да уђе у ложницу Његову, у Царство небеско, сјединивши се са њим.
Фотографије са прославе на Савиној Главици погледајте на овом мјесту, а овдје послушајте тонски запис који је забиљежио радио Светигора.
Након причешћа вјерних, благосиљан је славски колач у порти храма, а затим је приређена славска трпеза љубави.

Обавјештења: