HyperLink
Контакт:

Богослужења о Васкрсу 2016.

Објаљено дана 03.05.2016. у 20:02

У страсној седмици Васкршњег поста 2016. године, у парохијама Црквене општине грбаљске служено је више литургија и вечерњих служби.
На Велики Петак, 29. априла 2016. године у манастиру Св Саве на Савиној главици празнично сабрање је отпочело вечерњом службом  са изношењем плаштанице са почетком у 15 часова. Служио је мјесни парох, протојереј ставрофор, отац Јован Рајак. Са ове службе погледајте фотографије на овом линку.


У манастиру Подластви, на Велики Петак, јереј, отац Бранко Богојевић, служио  је вечерњу службу са изношењем плаштанице у 17 сати, уз молитвено учешће великог броја вјерног народа. Затим је извршена литија око храма са ношењем крста и плаштанице, испод које се народ вратио у храм. У продужетку је служено Бдење и јутрење Велике Суботе. Фотографије са ове службе погледајте овдје.


На Васкрс, 1. мај 2016. године у парохији Горњогрбаљској, Васкршњу литургију служио је мјесни парох, јереј Миајло Бацковић у храму Свете Тројице на Пелинској Рудини. Као и ранијих година, Васкршњу литургију у саборном храму Свете Петке Параскеве у Врановићима служио је парох доњогрбаљски, протојереј ставрофор Јован Рајак, док је у Трећегрбаљској парохији васкршња литургију служио мјесни парох, отац Бранко Богојевић у манастиру Подластва.


На литургијама је забиљежено молитвено учешће великог броја вјерног народа и великог броја причасника.
Фотографије са Васкршње литургије у Манастиру Подластви можете погледати на овом линку. Прије почетка Васкршње литургије у овом манастиру, у 8 сати служено је Васкршње јутрење са литијом око храма. По окончању Васкршње литургије припремљена је богата празнична трпеза љубави у манастирској гостопримници. Празничну радост уз струне гусала, увеличао је гуслар Недовић из Ластве Грбаљске.


Празник Христовог Васкрсења ове године, на сам дан Васкрса увеличан је у Храму Свете Тројице у Пелинову, гдје је у 18 сати свечано унесен пламен са благодатног огња из Јерусалима. Прошле године о Васкрсу, свети пламен је по први пут донесен у овај  храм. Долазак светог огња су означила звона храма а затим га је у храм унио парох горњогрбаљски, отац Миајло Бацковић. На служби су били и отац Неофит, монах из мастира Светог Аргхангела Михаила на Превлаци и которски свештеници Момчило и Немања Кривокапић. Послије пјевања васкршњег тропара и прислуживања свијећа на благодатном огњу од стране вјерног народа присутнима се обратио протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, намјесник которски, који је бесједио о благодатном огњу.
Погледајте фотографије о дочеку благодатног огња у Пелинову, на овом мјесту.
Благодатни огањ је затим свечано и уз оглашавање црквених звона унесен у храм Свете Великомученице Варваре у Сутвари. Послије пјевања васкршњег тропара и бесједе оца Миајла Бацковића, вјерни народ је пламеном са благодатног огња прислужио своје свијеће и кандила ове цркве. Фотографије са ове службе у храму Свете великомученице Варваре погледасте на овом линку.


Обавјештења: