HyperLink
Контакт:

Савиндански Сабор у Грбљу 2016. године

Објаљено дана 28.01.2016. у 21:34

Празник Светог Саве - првог Архиепископа и просветитеља српског и ове године је за подручје Грбља прослављен светом литургијом и Савинданским саборором на Савиној Главици у Доњем Грбљу, у манастиру посвећеном овом светитељу. Светосавско сабрање је било велико, иако је био радни дан а школски распуст окончан. Вријеме је било изузетно лијепо, јер је велика зима, која је била присутна претходних дана, попустила на дан празника када је освенуо ведар и прилично топао дан без вјетра.
Литургијом је начелствовао игуман ове обитељи, архимандрит Бенедикт Јовановић,  уз саслужење настојатеља манастира Подмаине јеромонаха Рафаила Бољевића и свештеника грбаљских парохија: протојереја ставрофора, Јована Рајака, јереја Бранка Богојевића и јереја Мијајла Бацковића и ђакона Серафима из манастира Подмаине.


На Светој служби Божјој молитвено су учествовала и сестринства манастира: Свете Матроне Московске из Ковача, манастира Подластве, Успења Пресвете Богородице из Рустова, Светог архиђакона Стефана из Дуљева, сестра Параскева из манастира Свете Петке из Годимља код Даниловграда, као и велик број вјерног народа из Грбља и околине.
Светој тајни причешћа приступили су бројни окупљени на овом литургијском сабрању, међу којим је био велик број дјеце. Затим се у припрати храма приступило ломљењу славских колача припремљених у славу Светог Саве Архиепископа и Просветитеља Српског и Свете Нине Просветитељке Грузије, коју је као имендан прославила сестра Нина из Манастира Рустово.


Бројним окупљеним на сабору, бесједом се обратио отац Рафаило, игуман манастира Подмаине. Он је подсјетио на велику смјелост Светог Саве пред Господом који не може да одбије ниједну његову прозбу и да је Свети Сава у овој цркви у којој се ми данас налазимо, а коју још увијек добро не познамо, јер смо још у процесу тријежњења од претходних богоборних и незнабожачких времена, али да се постепено тријезнимо и себи долазимо, иако су на нама видни трагови тих траума, посебно на нашим оцима, мајкама, дједовима и бабама.
Радују нас присутна дјеца, рекао је отац Рафаил, која овдје могу чути за Име Божје и за име Светог Саве, који пред престолом Свете Тројице клечи и моли за народ који је на повјерење добио, да се опамети, покаје и врати на пут који води у живот вјечни и без којег не можемо. Наша обавеза је да слиједимо светосавски пут како се не би брукали пред прецима и видљивим и невидљивим непријатељима који се умножавају, због одвајања од Светога Саве. Свети Сава није обични светитељ. Ми имамо велике светитеље: Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског и друге, али сви они на кољенима клече пред Светим Савом и од њега благослов узимају, јер све што је свето и  вјечно у нашем народу је благословом Светог Саве зпечаћено, који је наш пут који води у живот, као што се и каже у његовом тропару.
Отац Рафаил је упозорио да ми немамо много времена за промашаје, али да Господ Бог и Свети Сава нијесу као овоземаљске судије које брзо дају црвени картон и искључе из утакмице и да је Свети Сава захтјеван светитељ и ако хоћеш да га пратиш мораш стално бити у кондицији на путу који води у вјечност, јер мајци цркви дјеца не умиру. Свети Сава позива своју дјецу да се врате цркви, a овај храм има велику вриједност и тек ће да га има, рекао је отац Рафаил, јер је Савино име одмах иза имена Божјег и имена Мајке Божје, а он је, како је Свети владика Николај говорио - Српског народа други Спаситељ, одмах иза Исуса Христа. Ускликнимо с љубављу, рекао је отац Рафаил, јер смо сви у проблему, а само је један начин да из истог изађемо: да се вратимо Светом Сави и његовом путу, којем слободно можемо да се предамо јер је вјечни живот загарантован и да као Косовски и Грбаљски Лазар опредјељујемо за вјечност, блажену и бесмртну.


У пригодном дјечјем светосавском програму учествовали су: Милош и Андреа Пима, Теодора Рајак, Никола Микијељ, Милица Богојевић, Јана Мидоровић, Mилица и Ксенија Краљевић из Главатичића, а затим су окупљеној дјеци уручени светосавски поклон пакетићи.


Славску трпезу љубави мјештани петоселице са сестринством манастира Светог Саве приредили су за све окупљене на светосавском сабрању на платоу испред храма и у просторијама Мјесне заједнице ''Савина'', гдје је окупљене испред домаћина поздравио Саво Царевић из Кримовица.
Говор 20160127.mp3

Дјечији програм 20160127.mp3

Обавјештења: