HyperLink
Контакт:

Петровдан у Пелинову 2015.године

Објаљено дана 23.10.2015. у 20:43

И ове године, Петровдан је саборно прослављен у горњогрбаљском селу Пелинову, у старом храму посвећеном овом светитељу. Храм је свој празник дочекао са поново сазиданом оградом од сухомеђе покрај олтарске апсиде, чиме је ослобођен простор за опход око храма. У току су обимни радови на градњи ограде и уређењу дворишта, након којих треба да услиједи уређење самог храма и његове унутрашњости.


Свету литургију, уз молитвено учешће народа овог краја и Руса, Украјинаца, Грузијаца и Јермена настањених у Грбљу и околини, служио је горњогрбаљски парох, јереј, Мијајло Бацковић. Послије свете службе Божије, као и сваке године, испред храма је служен помен упокојеним из овог села, након чега је отац Мијајло у својој бесједи подсјетио присутне да је Свети Апостол Петар био стијена на којој је Господ саградио цркву Своју и да ми данас када обнављамо своје храмове треба најприје да се трудимо да обновимо себе и своје православље и светосавље; да је ово село мало али је велики народ грбаљски и замолио да се помогне у обнови храма најприје тако што ће народ из Пелинова доласком у храм и учинити да он опет засија оном свјетлошћу којом је свијетлио када су га наши преци на овом мјесту саградили.

Отац је казао да простор око храма при одслуженом помену није случајно преливен вином, јер је то све једна велика гробница која је истовремено мјесто васкрсења из којег је никао храм и потомци оних људи који су прави  православци, Светосавци и Срби.


Затим је отац Мијајло окупљене пред храмом подсјетио на једног од чувара наших храмова, упокојеног у Господу, Гојка Зеца, узетог прије времена по људском схватању, којег је Господ узео да у Царству Небеском буде тутор Светој Тројици и којег ћемо сви памтити и нажалост његову празнину међу људима осјећати.
На предлог Црквене општине, а уз благослов нашег Митрополита и Архиепископа, отац је уручио Грамату епископа и Захвалницу цијеле Цркве Божије, која је постхумно додијељена почившем Гојку, његовим синовима који су је примили испред породице Зец.
Отац је рекао да овој породици треба да служи на част што су имали таквог родитеља и брата, таквог човјека и Србина међу свима нама.

Затим за окупљене на сабору приређена славска трпеза љубави.
Вечерњу службу, у навечерје празника Сабора Светих апостола - Павловдан, уз чинодејство протојереја ставрофора оца Момчила Кривокапића, поред мјесног пароха, јереја Мијајла Бацковића, служио је и јереј Ненад Калем, парох четврте которске парохије.


Након вечерње службе пререзан је славски колач,  а затим се окупљенима на храмовној слави обратио отац Момчило Кривокапић који је у својој бесједи подсјетио да је вјера апостолска она вјера за коју су сви свети живјели и за исту кад је требало гинули, да су прошла времена у којим је изгледало да је све пропало и да окупуљање око овог малог - великог храма свједочи да вјера православна не може да пропадне и да стоји јер је Христова, по ријечима Апостола Петра из јеванђеља : ''Ти си Христос, Син Бога живога'', јер живот долази од живога, који је Исус Христос, а не од политике која је мртва ствар.

 

 

Отац Момчило је зажелио да се на овом мјесту дјеца окупљају и да оно поје пјесмом којом је пјевало у стара времена - да се зна ко смо, шта смо и чији смо, да друге поштујемо али да  своје не дамо и да нас у тој вјери сачува Господ, Свети Апостол Петар и сви свети.
Славље је настављено уз празничну трпезу у порти храма.
 
Фотографије са литургије и вечерње службе погледајте на овом линку.
Бесједу оца Мијајла Бацковића послушајте Бесједа 12. јул 2015.mp3
Бесједу оца Момчила Кривокапића послушајте Бесједа 12. јул 2015 2.mp3

Обавјештења: